10 x ontbijten met kinderen in Twente

Gepubliceerd op 9 maart 2023 om 08:00

Op zondag met het gezin ontbijten vind ik het gezelligste wat er is. Doordeweeks is hier in huize Dams te weinig tijd voor. Of eigenlijk neem ik te weinig tijd. Ik zorg dat de meisjes hun brood (of varianten daarop) thuis opeten, maar ik eet zelf pas onderweg naar kantoor een boterham in de auto. Terwijl ik het dus heerlijk vind om lekker langzaam op te starten in het weekend. De kinderen vinden het gezellig, maar hebben het na 10 minuten ook wel weer aan die tafel gezien. Oplossing: buiten de deur ontbijten! Waar ze ook lekkers voor kinderen hebben (al zijn onze kinderen met een croissant tevreden) en waar ook wat te doen is voor hun. Mama wil vooral dat het er hip / knus uitziet en dat de koffie echt lekker is. Papa wil vooral dat het eten goed is. Het is een pré als er iets met zalm is. Lucky for us, want deze ontbijthotspots zijn er genoeg in Twente. Hieronder volgt een lijst met onze 10 favoriete ontbijthotspots in Twente die hartstikke kidsproof zijn. 

 

1. Zoete Kruimels -  Oldenzaal 

In 2015 begon Vera Zoete Kruimels. In 2020 volgde dit met een bakery en cake studio in het centrum van Oldenzaal. Het is het allerschattigste pand wat Vera vervolgens van binnen heeft omgetoverd tot een heerlijke knusse bakery. Waar je dus op zondag heerlijk kunt ontbijten met croissantjes, toast en lekkere taartjes bij de koffie natuurlijk. Très Emily in Paris. Voor de kinderen zijn er pancakes en tosti's en een petit kinderhoekje. à bientôt! 

 

2. Landgoed Het Rheins - Enter 

Slaap eerst lekker uit. Ga met mooi weer. En ga met een stevige trek. De sunday brunches bij Landgoed het Rheins zijn namelijk uitgebreid! De brunch is zowel warm als koud. Het start wat later (vanaf 11.30), maar je kun ook tot in de middag door (14.00). Wat het echt top voor kinderen maakt is dat er een grote speeltuin (met luchtkussen) en een klein kinderboerderijtje bij is. Wel buiten. In de wintermaanden is dit doorgaans niet onze eerste keus, maar in de herfst organiseren ze wel eens herfstwandelingen (vind ik dus heel leuk om met de kinderen te doen) en kun je aansluitend aanschuiven aan de Sunday Brunch. 

Ontbijten met kinderen bij Landgoed Het Rheins
Buiten ontbijten Twente
Ontbijten bij een landgoed in Enter met kinderboerderij

Landgoed Het Rheins - Enter 

3. Landgoed Kaamps Deurningen 

Zelfde categorie. Want ook bij Kaamps hebben ze een leuke buitenspeeltuin (in het zand.. dus kleren aan die vies mogen worden!) en een kinderboerderij. De kleintjes mogen hier zelf tussen de geitjes en kipjes rondlopen. Verderop kun je naar de 'belevingsboulevard' waar je alle koeien kunt zien en kunt zien hoe de koeien hier worden gemolken. Het ontbijt is tot 12 uur en ze hebben ook een kindervariant. De zuivel komt van eigen boerderij en dat proef je! 

Ontbijten in Twente met kinderen
Ontbijten op een boerderij
Onbijten bij Kaamps

Landgoed Kaamps - Deurningen

4. Van Doorn en Doorn - Enschede 

Wil je een keer wat anders? Dat kan bij Van Doorn & Doorn in Enschede (Roombeek). Midden in de woonwijk, op een veldje, staat een oud boerderijtje. Vanaf 2018 is hier 'Van Doorn & Doorn' gevestigd. Zij weten je te verrassen met unieke ontbijtjes. Wat dacht je van een volledig Engels ontbijt of een breakfast burger? Voor kinderen hebben ze een kinderkaart maar de turning bitches (dit had ik kunnen verzinnen, maar het staat echt op de kaart) zijn favoriet bij onze meisjes. Binnen hebben ze een grote speelgoedkist en buiten hebben ze aan allebei de kanten van het boerderijtje een mooie kinderspeeltuin. 

Ontbijten bij van Doorn en Doorn met kids
Ontbijten met kinderen in Twente
Ontbijthotspots in Enschede en Twente

Van Doorn en Doorn - Enschede

5. Sam Sam - Enschede 

Midden in Enschede zit Sam Sam. Ik denk dat dit al een vrij bekende hotspot is. Maar waar je misschien even niet aan denkt is dat Concordia ernaast zit. Een dikke aanrader om naar een leuke peuter- of kindervoorstelling te gaan en dan daarna samen een ontbijtbox te bestellen (kan tot 11.00 uur). Concordia is heel kleinschalig en daarom bij uitstek al geschikt voor peuters. En na de voorstelling kun je nog lekker even nakletsen met een latté, terwijl de kinderen zich lekker kunnen vermaken in de speelhoek. 

6. Hap - Almelo 

Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in Almelo. Elke laatste zondag van de maand is Hap dan ook geopend voor een lazy sunday ontbijtje. En dan ook een goed ontbijt. Bovendien zit je bij Hap echt superknus. Hap heeft niet heel veel tafeltjes, dus het is wel handig om te reserveren. Drink er een dirty chai en bestel frisse fruitsmoothies voor de kids. Hap heeft geen kinderhoek, maar in de kast staat een kist met kleurplaten en kleurpotloden. Net genoeg entertainment om ze tijdens het ontbijt te vermaken. En anders lost een 'dolci baci koekje' het wel op. 

Zondag ontbijten in Almelo? Ga naar Hap!

7. Buitengewoon Lekker - Sallandse Heuvelrug (Nijverdal)

Ga eerst wandelen op de prachtige Sallandse Heuvelrug. Hier hebben ze een kabouterpad (voor peuters) of het eekhoorntjespad (voor kleuters en kinderen). Wanneer je met een frisse neus weer terugkomt bij de parkeerplaats, steek dan over naar Buitengewoon Lekker. Dit is zondag vanaf 10.00 uur geopend. Ze serveren er niet echt ontbijt, maar ontbijten met een uitsmijter is ook niet echt een straf toch? En een krentenwegge of panini kaas gaat er bij onze kinderen ook altijd wel in. Aan de achterkant, buiten, zit bovendien nog een leuke kleine speeltuin. Binnen zitten is ook erg fijn. Je kunt heerlijk rondom een haardje zitten of je kiest een tafeltje aan de zijkant. Er is een speelhoek in het restaurant, maar in het buitencentrum wat aan het restaurant grenst vermaken onze meisjes zich ook altijd erg goed! Hier is ook een expositieruimte en telescoopruimte. En er liggen vaak informatiebakken klaar waar kinderen zelf een beetje op onderzoek kunnen. Bekijk hoe de verschillende bosdiertjes eruitzien. Of voel aan de verschillende materialen die je in het bos tegen komt. 

Eenkhoorntjespad in Nijverdal
Leuk bos met kinderen
Met de kinderen naar de Sallandse Heuvelrug

Eekhoorntjespad op de Sallandse Heuvelrug

8. Bij Natuurhus - Almelo

Nog zo'n heerlijk plekje voor de kinderen. Bij Natuurhus heeft een prachtige natuurlijke buitenspeeltuin. Daaromheen zit een prachtige tuin met veel gras, planten en bomen die vrijwilligers onderhouden. Het is een heerlijk rustpunt midden in de stad. Onze meisjes vinden het geweldig hier. Binnen en buiten. Buiten is het spelen met water favoriet. Binnen is de kinderhoek (oke, en de mini donuts) favoriet. Ook hier geen aparte ontbijtkaart, maar het is elke zondag om 10.00 uur geopend en Bij Natuurhus heeft een heerlijke kaart met veel biologische producten. Wat dacht je van een broodje pulled mushroom of een lekker yogi bowl? En voor de kinderen is er ook volop keuze. Als je ze nog aan tafel krijgt tenminste. 

Met de kinderen naar Natuurhus
Ontbijthotspots in Almelo: het Natuurhus!
Leukste speeltuin van Twente: het Natuurhus!

Bij Natuurhus Almelo 

9. Frank & Charlie - Enschede

Ik kan niet een lijstje maken van de leukste ontbijthotspots in Twente en Frank & Charlie niet noemen. DE ontbijt- en koffiebar van Enschede. Dan ben ik gewoon niet meer geloofwaardig. Ja, je moet waarschijnlijk in een wachtrij staan. Ja, daar vind ik geen klap aan (en mijn wederhelft nog minder), maar ook ja: hier hebben ze de meest originele ontbijtkaart, mega kleurrijk interieur en (dikke plus voor de ouders die al vanaf 6.00 uur op zijn): ze zijn al om 8.30 op de zondag open. De kinderen vermaken zich hier sowieso. Er is ruimte om te spelen en ze hebben genoeg te zien (en op de kaart te kiezen). 

10.  Theehuis Karmeliet - Zenderen 

Ook hier moet je eerst een klein beetje uitslapen, want het theehuis gaat pas om 10.30 open. Ze serveren niet echt ontbijt. Maar wel lunch. En dat reken ik ook goed. Zeker met de (buiten)speeltuin die de Karmeliet heeft. Is het geen weer om lekker buiten te zitten? Sla dan deze optie over. Binnen is er voor de kids niet zoveel te doen (geloof me.. hier moest ik zelf op een regenachtige dag achter komen). Maar als de zon schijnt dan is dit echt een heerlijke plek. De speeltuin is echt een pareltje. Kleinschalig, natuurlijk en overzichtelijk. De lunchkaart is veelal met biologische en eerlijke producten. En je zit er prachtig in het groen. Ook zeker een hele leuke optie om met (schoon)moeders naar toe te gaan! 

Nog meer ontbijt hotspots in en rond Twente

Deze lijst is nog zeker niet compleet. Bovenstaande zijn een beetje mijn 'to go to's', maar er zijn er zeker nog meer. Wat dacht je van: 

  • Stoet in Hengelo en Enschede zijn ook fantastisch. Leuke kinderhoek. Echt uitgebreid. Hele leuke vibe en een goede ontbijt/lunch kaart. Alleen niet de mogelijkheid om op zondag te lunchen. Maar zaterdag is ook een prima dag toch? 
  • Ik vind een theehuis (zeker zonder kinderhoek) niet echt heel ideaal met jonge kinderen, maar als je dames wat ouder zijn: hoe leuk is het dan om samen naar Theehuis Dennenoord te gaan. Vanaf 10 uur kun je hier op zondag terecht voor een heerlijk uitgebreid ontbijt (of iets anders van de kaart). En de locatie en sfeer zijn heerlijk knus en kneuterig. Ik hou er van. 
  • Dicht bij Kasteel Twickel in Delden zit 't Hoogspel. Op zondag zijn ze vanaf 10 uur geopend. Maar de kinderen kunnen prima al eerder in de (buiten)speeltuin. Hier geldt: location, location, location! Je loopt hier namelijk zo weg naar het vlonderpad. Echt een bijzonder stukje natuur in het Twickelse bos. Of je gaat met de kinderen kijken bij de Watermolen. 't Hoogspel heeft niet echt een ontbijtkaart, maar een broodje zalm voelt voor mij nog als ontbijt. 
  • Theoretisch gezien geen Twente. Maar mocht je er toch in de buurt zijn of komen: dan is een zondags ontbijtje bij Maedow in Deventer een dikke aanrader! Het zit aan de IJssel en er is hier een leuke stadstrand gecreëerd. Voor de kinderen is er lekker veel ruimte om rond te rennen, maar Maedow heeft ook aan speelgoed en spelletjes gedacht. Er zijn ook regelmatig activiteiten gepland voor kinderen op deze locatie. Dus zeker op Insta in de gaten houden! 
  • Ik kende Pelle's in Deurningen al wel, maar ik wist helemaal niet dat ze hier zo'n leuke kinderspeelhoek hebben. En het wordt nog beter: want op zondag kun je hier vanaf 10.00 uur terecht voor ontbijt & brunch. Ga vooral met lekker weer, want de grootste troef is het grote en mooie terras. 
  • Net iets buiten Twente. Net iets buiten Nederland, zit Pier 99 in Nordhorn. En daar hebben ze frühstück zoals dat alleen in Duitsland kan. Enorm uitgebreid en erg lekker. Ze hebben geen kinderhoek hier, maar hier kijkt ook niemand raar op als kinderen rondrennen. Het is er ongedwongen. En ook leuk: dierentuin Nordhorn zit hier heel dicht in de buurt. Dus na het ontbijt kun je samen aapjes kijken. 

 

Waar gaan jullie zelf graag naar toe? En hebben jullie nog aanvullingen op bovenstaande lijst? Laat het me weten! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.