Opvoeden naar het Human Design van je kind

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 18:15

Ieder kind is uitzonderlijk. Vanuit die gedachte is het gek dat we, als maatschappij, een vrij eenduidig beeld hebben over opvoeden. Zou het niet meer vanzelfsprekend zijn als wij onze opvoeding aanpassen naar de behoeftes van onze kinderen? Want (ouders van meerdere kinderen weten dit als geen ander) wat voor de eerstgeborene werkt, werkt niet automatisch voor kind nummer twee. Die vraagt mogelijk om een andere reactie van jou. Als ouder. Waarom dan niet opvoeden naar het (unieke) Human Design van onze kinderen? 

Euh.. Human Design? Voor wie hier nog niet eerder van heeft gehoord kan ik net zo goed Fins praten. Dus eerst de basis.

De basis van Human Design

Ieder mens heeft een eigen 'Human Design'. Een soort blauwdruk van hoe je energie werkt. Je natuur. Dit Human Design geeft inzicht in hoe je in je 'flow' kan komen. Wat je daarvoor nodig hebt. En wat je merkt als je totaal niet in je flow zit. In de basis heb je een viertal aura's. Verder bestaat je Human Design in de kern uit:

 • Aura/basistype (hier ga ik hieronder verder op in) 
 • Strategie & Autoriteit (hoe maak je een bepaalde keuze?) 
 • Profiel (is de rol die iemand heeft) 
 • Definitie & Levensmissie 

Dit gaat misschien al wat te veel de diepte in. Hou je vast aan de 4 basis-aura's. 

Hoe kom je achter jouw Human Design? Op basis van je geboortedatum, plaats en het exacte geboortetijdstip (op de minuut) kun jij je eigen Design (laten) berekenen. Of dat van je kind! (ontdek hier je Human Design). 

Waar komt dit dan vandaan? Het is een synthese waarin spirituele overtuigingen samen komen met wetenschap. Universele wetten liggen hieraan ten grondslag. Kwantumfysica. Het natuurkundige deelgebied wat zich bezighoudt met het gedrag van hele kleine deeltjes (informatiedragers). 

Waarom ik dit zo interessant vind? Omdat ik de blauwdrukken van mijzelf en mijn kinderen hierin echt totaal herken! Als je dat inzicht hebt, geeft je dat zoveel rust. Het valt dan zo op zijn plaats. En kun je er op acteren. 

Onze maatschappij heeft bepaalde verwachtingen van mensen. Ook van kinderen. Kinderen moeten mee in wat de maatschappij heeft bepaald wat de 'standaard' is. Wijkt je kind daarvan af? Dan vinden wij daar wat van. We vormen ze doorgaans dan ook zo veel mogelijk dat ze wel aan deze norm voldoen. We conditioneren. Maar ieder kind is origineel. Waarom dan toch vasthouden aan één standaard? Dat is toch heel gek? En het maakt onze kinderen echt niet gelukkiger. 

Ook jij bent een exceptioneel individu. Jouw Human Design zorgt er ook voor dat je bepaalde keuzes maakt. Alles wat we zelf niet hebben in ons Design is aantrekkelijk in de buitenwereld. Zo kunnen we streven naar dingen waar je uiteindelijk helemaal niet gelukkig van wordt. Omdat je niet leeft naar je eigen Human Design. En doorgaans zijn we er ook niet echt bewust van waar onze overtuigingen vandaan komen. Is dit echt wie we zijn? Of is dit de druk van de maatschappij? Als je dat niet weet wat leren we dan onze kinderen? Interessante materie! 

Wat heb je aan het inzicht van Human Design? 

Concreet voorbeeld? Heb ik voor je! Ik merk dat onze dochter soms erg bezig is met andere kinderen. Tot het punt dat ze haarzelf vergeet. Ik had hier ergernis van. Dat zei ik niet. Dat voelde ik wel. In mijn hoofd dacht ik vaak: "Kind, doe gewoon je eigen ding". Of "Maak je toch niet zo druk over anderen." Makkelijk zeggen voor mij. Ik ben een heel ander type dan haar. Nu weet ik dat dit onderdeel van haar Human Design is. Dat geeft me rust. En ik weet nu dat ik af en toe bij haar moet checken hoe zij zich voelt. En wat zij zelf vindt of denkt. Dat gaat ze niet uit zichzelf aangeven. Ik kan beter met haar meebewegen. Dat betekent voor ons niet dat er geen grenzen zijn. We hebben natuurlijk wel bepaalde normen en waarden. Maar ik begrijp haar beter. Ik weet waar het vandaan komt. 

Dus 4 aura's. Dit leidt tot vijf basistypes. Manifestor, Manifestor Generator, Generator, Projector en Reflector. Generators en Manifestor Generators hebben dezelfde aura. We leven in een wereld van Generators en Manifestor Generators (samen 70% van de mensen). Dit maakt het, met name voor de andere aura's, wat lastiger om 'begrepen' te worden. Om hun eigen unieke zelf te zijn en te leven. Zij gaan misschien mee met Generator aura's, terwijl zij zelf totaal de energie hier niet voor hebben. Gevolg: het gevoel dat je tekort schiet en ongelukkig bent. 

Manifestor kinderen 

Een Manifestor kind is super krachtig! Rol van een Manifestor is om te initiëren, op te starten en te inspireren. Nieuwe dingen in de wereld te zetten en om anderen in beweging te zetten. Een Manifestor kind heeft hiervoor niets of niemand nodig. Het trekt zich van niemand wat aan (zelfs niet van jou als ouder). Is heel eigenwijs. Kent een hele sterke eigen koers. Heb jij een Manifestor kind? Dan ervaar je vast dat je koter veel energie heeft. Deze energie is er niet constant. Dit kan het kind overigens niet altijd zelf herkennen. Want Manifestor kinderen willen het liefst constant doorgaan. 

Manifestor kinderen hebben heel veel ideeën. En zoekt de grenzen op. Ook die van jou. Als het niet lukt of het Manifestor kind mag het niet in zijn of haar eentje doen, dan uit zich dat in boosheid. Goed om te weten is dat als een Manifestor naar eigen Human Design leeft dat er een gevoel van vrede wordt ervaren. Als de Manifestor uit 'flow' is dan overheerst er boosheid. Iedere aura heeft op deze manier een sterk overheersend gevoel wanneer ze in flow is en wanneer ze dit niet is. Weet dus dat boosheid waarschijnlijk betekent dat zij te veel geconditioneerd wordt naar een ander basistype. 

Welk effect heeft dit dan op de opvoeding? 

 • Besef dat je kind zeldzaam is! Slechts 8% van de bevolking is een Manifestor kind. 
 • Geef bewegingsruimte. Zodat het Manifestor kind zijn/haar gang kan gaan. Zolang het veilig is. 
 • Probeer een Manifestor kind niet 'in te tomen'. Dit werkt alleen maar averechts. Het kind wordt rebels of, nog erger, heel passief. En leeft dan vervolgens helemaal niet meer naar eigen energie. 
 • Zorg voor veel rust. Je kind zal dit niet zelf herkennen. Het moet soms even gedwongen worden om te rusten. Vooral als baby zijnde kan dit erg frustrerend zijn, want het is erg lastig om regelmaat bij je kind te creëren. Accepteer in dit geval dat het er niet is (voorlopig). Dit maakt het niet minder vermoeiend. Hopelijk wel iets minder frustrerend. 
 • Leer je kind dat het moet uitspreken / delen wat het van plan is. Het helpt jou om beter te begrijpen en meer vertrouwen te krijgen. Dan kan jij weer wat makkelijker los laten. 

Manifestor Generator kinderen

Tomeloze energie. Manifestor Generator kinderen hebben misschien nog wel het meeste energie van alle types. Heb je een Manifestor Generator kind? (Goed mogelijk, want circa 35% van de bevolking is een manifestor generator). Dan herken je vast dat ze graag van alles willen uitproberen. Verschillende sporten, spelletjes, muziekinstrumenten, etc. Ze kunnen (vooral als kind) nog niet zo goed voelen wat ze echt willen. Dus doen ze alles. 

Manifestor Generators werken vanuit enthousiasme. Dit is niet lineair. Maar erg gericht op het resultaat. Dus ze komen er wel. Maar slaan onderweg wat stappen over. Typische voorbeelden zijn zelf naar school fietsen en vervolgens achter komen dat ze geen schooltas bij zich hebben. Of wel de tas maar geen broodtrommel. Op school kunnen ze wat slordig zijn met werkjes, taal of rekenen. 

Welk effect heeft dit op de opvoeding van Manifestor Generator kinderen? 

 • Ondersteun je kind bij het zoeken naar wat het echt wil. Anders gaat alle energie verloren aan projecten /activiteiten waar ze uiteindelijk geen energie van krijgen. De Manifestor kant staat namelijk altijd klaar voor actie. De Generator kant mag hier wat aangemoedigd worden. Check even bij je onderbuik gevoel. Wat wil je echt doen? Als ouder zijnde kun je proberen helder te maken wat realistisch is. 
 • Is het resultaat over het algemeen goed? Dus behalen ze de doelen die worden gesteld? Dan hoef je als ouder niet veel te doen. Zelfs niet als het wat slordig is. Het wordt pas een probleem als taken daardoor niet meer afgerond worden. 
 • Een Manifestor Generator bouwt de energie 's ochtends wat langzamer op en bouwt dit aan het einde van de dag wat langzamer af. Het kan helpen om in bed nog even te gaan lezen met je kroost. Of even liggen en praten. 

Generator 

Dit zijn ook dieseltjes. Generator kinderen hebben even de tijd nodig om op te starten, maar als ze eenmaal op stoom zijn dan komt er ook een (constante) energie vrij! Generators (35% van de bevolking) zijn het liefst de hele dag bezig. Ze hebben ook echt iets nodig om zich op te storten. Ik herken dit, want ik ben zelf een Generator. Generator kinderen werken wel heel lineair. Heel gestructureerd. Zijn uit zichzelf heel toegewijd, maar kunnen ook nog wel even een laatste zetje nodig hebben. Om ook echt even door te zetten. Hun bevestiging van een ultieme flow zit in het afronden wat ze aan het creëren zijn.

Generator kinderen voelen sterk in het lichaam wat wel of niet goed voor hen voelt. Ze reageren daar op. Zo voelen ze heel duidelijk: ik wil dit wel of ik wil dit niet. Generators hebben een hele pure vorm van reageren. Je merkt direct aan hun houding of ze het fantastisch vinden of helemaal niet. 

Voor Manifestor Generators en Generators geldt beiden dat zij voornamelijk frustratie voelen als ze niet naar hun eigen Human Design leven. 

Wat betekent dit voor de opvoeding en begeleiding van je Generator kind? 

 • Geef ze iets om helemaal in op te gaan. Dit kan zijn iets moeten bouwen of kleuren. Generator kinderen zijn ook uitermate geschikt om een muziek instrument leren te bespelen. Of te sporten. En daar heel goed in te worden. 
 • Vraag je kind gesloten vragen. Open vragen brengt verwarring. Dus niet 'wat wil je eten'? Maar 'wil je een boterham of cracker?' 
 • Kijk naar je kroost als het ergens op reageert. Omdat het een hele pure vorm van reageren heeft zal je éénvoudig herkennen of dit iets is wat een Generator kind echt wil of liever niet. 
 • Generator kinderen slapen pas als ze echt uitgeput zijn. Dit zijn de kinderen die je nog prima voor het slapen gaan rondjes kan laten rennen. Er zit namelijk nog energie in die motor. En dat moet er eerst uit. 

Projector kinderen 

Projector kinderen zijn erg gefocused op anderen. Deze kinderen zijn enorm observerend. Ze kunnen een ruimte scannen en later feilloos aan jou vertellen wat alle andere kinderen deden. Ze kunnen ook heel erg bezig zijn met de behoeftes van een broertje of zusje. Rol van een Projector is om anderen te begeleiden. Coaching en advisering zijn natuurlijke talenten voor een Projector kind omdat ze een ander echt zien. Maar. Ze moeten wel uitgenodigd worden door anderen om hun talenten en vaardigheden te delen. Dit doen ze niet uit zichzelf. Projector kinderen wachten totdat hen wordt gevraagd om mee te spelen. 

Het zijn vaak ook wijze kinderen. Ze vragen veel, maar snappen ook veel. Zijn vaak verder vooruit dan andere kinderen in dezelfde leeftijd. Als je hun als ouder om advies vraagt dan kun je echt een volwassen antwoord krijgen. 

Doordat de focus op anderen is, heeft het Projector kind (en volwassenen) ook wat meer moeite met zelfreflectie. Bovendien, als een Projector kind zich niet gezien of gehoord voelt (het wordt door niemand uitgenodigd) dan vraagt hij/zij op een andere manier om aandacht vragen. Dit kan negatieve aandacht zijn. 

Voor een Projector kind is het absolute doel om gezien te worden. Als dit het geval is voelt een Projector (kind) een overheersend gevoel van succes. 

Heb je een mini Projector? Let dan hier op: 

 • Leer je kind om zichzelf beter te leren kennen. Leer zijn of haar eigen talenten ontdekken. Dit vindt een Projector zelf heel lastig. 
 • Wacht je Projector kind op een uitnodiging? Complimenteer dan! Het is immers helemaal oké. En dat mag benadrukt worden. 
 • Leer je kind om een uitnodiging te herkennen. Vooral omdat zij/hij/hen hierop wacht is het belangrijk om ook non-verbale signalen leren te herkennen. 
 • Je kind wil, meer dan andere kinderen, heel graag gezien en gehoord worden. Vraag dan ook om advies!  Dit kunnen kleine besluiten zijn. Wat zullen we eten? Hoe gaat vandaag de dag eruit zien?  
 • Als een Projector kind zich niet gezien of gehoord voelt, dan kan het kind zich ontstemd of zelfs verbitterd voelen. Het gevolg is een kind wat erg van slag is.  Wees dit gevoel dus zo veel mogelijk voor. Lukt het niet? Leer dan je kind dat het gehoord wordt, maar dat het soms geduld moet hebben. 
 • Deze kinderen hebben veel rust nodig! Zolang ze bij anderen in de buurt zijn lijkt er niets aan de hand. Omdat ze op de energie van anderen intappen. Maar gaat ze uit die omgeving dan merk je dat ze erg moe zijn en op zoek naar rust. Leg deze kinderen op tijd in bed. Laat ze lekker lang slapen (indien mogelijk) en laat ze zo veel mogelijk alleen slapen. 

Reflector kinderen 

Reflector kinderen zijn erg zeldzaam! Minder dan 2% van de bevolking zijn Reflectors. Deze kinderen spiegelen. Reflector kinderen zijn heel gevoelig voor de mensen om hun heen. Aan deze kinderen kun je aflezen wat de energie in een bepaalde ruimte is. Een Reflector kind reflecteert precies hoe de vlag erbij hangt. De omgeving moet dan ook zo veilig mogelijk zijn. Rust en harmonie. Zorg voor zo weinig mogelijk prikkels. 

Deze kinderen kunnen emoties meedragen die helemaal niet van hunzelf zijn. Dit kan lastig zijn om te herkennen. Het voordeel is dat Reflector kinderen zich ook heel makkelijk kunnen aanpassen in nieuwe situaties / bij nieuwe mensen. 

Wat ik erg mooi en bijzonder vind is dat het Reflector kind in flow is op het moment dat ze verrast zijn en worden. Wanneer ze uit hun doen zijn voelen ze teleurstelling. 

Reflector kinderen zijn echte denkers. Hebben veel tijd nodig voor beslissingen. 

 • Leer je kind om te ontdekken of de emotie van hem/haar zelf is. Draag je spruit een emotie van iemand anders mee? Dan mag dit lekker losgelasten worden. 
 • Jaag Reflector kinderen niet op! Een keuze maken zouden ze idealiter een maand over willen doen. Dat is niet voor alles heel realistisch. Maar opjagen werkt niet. 
 • Voor Reflector kinderen werkt het heel fijn om aan het einde van de dag de dag even met elkaar door te nemen. Zo kan je kind reflecteren. Zo kun jij zien of er bepaalde dingen zijn die hij/zij/hen los kan laten. 
 • Als je de dag samen afrondt zal een Reflector kind beter slapen. 
 • Neem je Reflector telgje mee de natuur in. Deze kinderen hebben daar erg behoefte aan. 

Wat ik voornamelijk met bovenstaande wil bereiken is om jullie aan te moedigen verder te kijken dan de 'norm' die er vanuit onze maatschappij is over het opvoeden van kinderen. Kinderen hoeven zelf niet te weten wat hun Design is. Als jij, als ouder, het weet en je kind de ruimte geeft dan gaat het meeste gewoon vanzelf. 

Maarre Brenda.. ieder kind is uniek en dan toch indelen in basistypes (en daarmee eigenlijk weer in hokjes)? Ja en nee. Dit zegt enkel wat over hoe hun energie loopt. Er is nog zo veel meer wat je eigen Human Design bepaald. Dat alles samen maakt elk individu ongeëvenaard. De ene Generator is de andere niet. Wil je hier eens induiken? Dan heb je interessante boeken hierover.

 • Human Design. De blauwdruk van je leven. Over Human Design in het algemeen. 
 • Grote mensen doen alsof. Over de rol van Human Design en het onderwijs. Bewustwording over de conditionering die je zelf ook ervaart. Informatie over Human Design. Visie op Human Design als instrument in het onderwijs en de toekomst. De tweede druk verschijnt rond 10 mei. Je kan je via de website inschrijven om zeker te zijn van een exemplaar. 

Nog veel meer impact zal een persoonlijke reading hebben. Over jou en je gezinsopstelling. Is dit iets wat je interessant lijkt? Barbare Le Noble geeft deze readings (Almelo based). Wat een prachtig initiatief van haar is, is dat jongeren (leeftijd van 15 tot 25 jaar) zich bij haar kunnen melden voor een gratis basisreading. Omdat zij erg begrijpt hoe je op die leeftijd sterk die behoefte kan hebben naar antwoorden. Ik wou dat dit er was toen ik in die leeftijd zat! 

Ik ben hier zelf erg enthousiast over, maar ben vooral ook nieuwsgierig over wat jullie hiervan vinden? Is dit iets wat je al kende? Vind je dit soort artikelen interessant? Of voelt het als 'niet voor jou'? 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.