24 uur Leeuwarden

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 16:24

Leeuwarden. Veelzijdig Leeuwarden. Eén van de oudste steden van Noord Nederland. Leeuwarden ademt historie. Met haar prachtige historische gebouwen, haven in de binnenstad en prachtige parken en hofjes. Maar ze heeft ook een andere zijde. Studentenstad, bruisend en met veel kunst en cultuur. De horeca is uitgebreid, musea veelzijdig en de drukte redelijk beperkt.  Mijn intro verraad: ik ben dol op Leeuwarden! Heerlijk om met je lief te verkennen, maar ook gezellig met het gezin. Hieronder vind je tips voor 24 uur Leeuwarden met kinderen en 24 uur Leeuwarden zonder kinderen. 

Leeuwarden met kinderen
Friesland met kinderen
Oldehove met kinderen

MET KINDEREN 

Ik ga er in beide gevallen van uit dat je één nacht blijft slapen en dat je op de eerste dag rond 11 uur in Leeuwarden bent. Als je aankomt dan kan je het beste parkeren bij Parkeergarage Oldehove. Dan sta je gelijk midden in het centrum. Parkeren aan de Willemskade kan ook. Dan sta je aan de gracht. 

Koffie in Leeuwarden 

Als je bij Oldehove uitstapt dan zie je al de eerste hotspot van Leeuwarden: 'De Oldehove'. Een scheve kerktoren aan de rand van de binnenstad. Al bij het begin van de bouw van deze toren (1529) begon de toren te verzakken. De bijbehorende kerk is al lang geleden afgebroken, maar de scheve toren is blijven staan.  Vanaf april 2023 kun je hier weer in en kun je Leeuwarden op hoogte bekijken.
Oké, tof. En nu eerst koffie alstublieft. Start bij 'Het Broodhuys' (Lunchen in het hart van Leeuwarden - Het Broodhuys)  voor een lekkere kop koffie. Hier is een leuk kinderhoekje voor (kleine) kinderen aanwezig. Als je vanaf de Willemskade start loop dan naar 'Zuid 4 Food & Drinks' (Home - ​Zuid 4 Food & Drinks (zuid4foodanddrinks.nl), waar ook een kinderhoekje is en een knappe tuk-tuk binnen staat, waar kinderen even achter het stuur mogen zitten. Zo en nu eerst die cappucino in (redelijke) rust opdrinken. 

ZONDER KINDEREN 

Ook zeker heel fijn deze optie. Als je naar Leeuwarden toe rijdt luister dan naar de podcast van 'Alle Geschiedenis ooit' en dan specifiek de aflevering over 'Maria Louise van Hessen - Kassel'.
Haar kleinkinderen zijn tot ver in Europa doorgesijpeld en onderdeel geworden van de meest machtigste families van Europa. En zij komt dus van origine uit Leeuwarden. Dikke dikke aanrader. Maar ik ben ook een beetje een geschiedenisgekkie. Spotify is ook leuk. Niet zo leuk als Alle Geschiedenis Ooit. Maar toe maar. 

Koffie in Leeuwarden 

Zie voor de parkeerplaatsopties het lijstje hiernaast (of hierboven als je de blog op je telefoon leest). Als je met z'n tweeën bent zou ik ook zeker Leeuwarden vanaf 'De Oldehove' bewonderen. Daarna zou ik nog steeds gaan voor dat bakje koffie, maar dan bij de allerschattigste bakkerij / concept store 'The Bakery' (The Bakery Leeuwarden – hippe stadsbakkerij in het centrum (thebakery-leeuwarden.nl) Wat het zo uniek maakt is dat zij midden in de winkel een soort van 'stadstuintje' hebben gemaakt waar je lekkere koffies kunt drinken en (uiteraard) de lekkerste taartjes, muffins, brownies en cannoli's.  

Lunch hotspot in Leeuwarden
Lunch met kinderen in Leeuwarden
Lunch hotspots in Leeuwarden

Broodhuys

Zuid 4 Food & Drinks

The Bakery

Shoppen in Leeuwarden 

Koffie gehad. Koekjes aan de kinderen afgestaan (mom life). En dan nu: lekker rondlopen en een beetje shoppen. Shoppen met kinderen vind ik doorgaans niet één van de leukste dingen om te doen. Ik wil liever in alle rust kijken en Maren & Juune willen doorgaans alle hoeken en gaten van de winkel uitproberen en alles aanraken. Snap ik ook. Maar mag niet. Uiteindelijk gaat er altijd iemand met een mokkend gezicht de deur uit (ok, ik. Meestal ik.) Bij de 'Vier Seizoenen' (Baby- & Kinderwinkel [Fysiek & Online] ⋆ Vierseizoenen) hebben ze hier wat op bedacht.. een kinderhoek! Ideaal. En laat dit nou ook een kinderwinkel zijn om je vingers bij af te likken. Prachtige merken en heel veelzijdig. Kleding, accessoires en kinderspeelgoed. 

In hetzelfde straatje vind je de 'Spellekijn' (www.spellekijn.nl). Een winkel als deze heb ik nog niet eerder gezien. Helemaal ingericht op spelletjes. Voor kinderen en voor volwassenen. Ook creatief speelgoed is hier terug te vinden. Dit is een walhalla voor onze kinderen, maar daardoor ook moeilijk om onze kinderen hier te bedwingen. Ook zonder kinderen is dit adresje overigens echt een bezoekje waard! 

Vervolgens struin je verder door de verschillende winkelstraatjes. De Nieuwestad, Kleine Kerkstraat, Grote Kerkstraat en Hofplein zijn leuk om te struinen. 

Shoppen in Leeuwarden

Kijk.. zonder kinderen kun je nu pas echt los gaan op het shoppen. Je partner ziet je graag in je natuurlijke habitat dus die laat je even helemaal in je element nu. 

Als je The Bakery uitloopt en je loopt naar rechts dan kom je als eerste langs Hardwerk x Fogeltje (Hardwerk Fogeltje - Hardwerk Fogeltje). Een vintage winkeltje waar je vinyl platen kan kopen, meubels, woonaccessoires en kleding. Iets verder (hier loop je recht tegenaan) zit kookwinkel van Erp (Kookwinkel | Online shop & Fysiek [Leeuwarden] - Kookwinkel Van Erp). Een heerlijke winkel voor de hobbykoks onder ons. Als je hier vervolgens rechtsaf slaat (Kleine Kerstraat) dan kom je in het leukste winkelstraatje van Leeuwarden. Het is wat krap, maar hier vind je knusse winkeltjes en delicatesse-zaakjes (o.a. 'House of Taste').  Sla aan het einde van de weg rechtsaf, de grote kerstraat in. Hier zit aan je linkerkant 'stadpaleis van Maria Louise' (zie intro, zie intro!). Sla, na een paar honderd meter, rechts de Beijerstraat in. Loop hier alsmaar rechtdoor. Aan de linkerkant vind je, na 5 minuutjes lopen, Nord conceptstore (NØRD conceptstore - NØRD Conceptstore (nord-store.nl), hier hebben ze van alles! Van woonaccessoires tot aan lekkere gebakjes. Dichtbij zit House of colour (House of Colour). Ik hou zo van dit soort conceptwinkeltjes. Waar je al het leuks onder één dak hebt: woonaccessoires, kleding, tassen en sieraden (en vast nog meer, waar ik nu niet aan denk.

Vanaf het centrum is het ook leuk om nu richting de oude gevangenis te lopen. Hier zit Plek conceptstore (Plek Online Conceptstore – Plekconceptstore). 

Kidsproof Leeuwarden
Leuke kinderwinkels in Leeuwarden
Leeuwarden met kinderen

Vier Seizoenen

Lunchen in Leeuwarden 

Het ligt een beetje aan het weer. Als het een stralende dag is zou ik lekker naar de Bajes streedfoodclub gaan. Vanaf april hebben ze hier namelijk een beachclub aan de achterkant van het 'Proefverlof' (zie 'diner in Leeuwarden'). Naast dat het er prachtig uitziet in de binnentuin van de oude gevangenis is het ook een heerlijke plek waar kinderen lekker in het zand kunnen spelen. Schepjes mee en jij aan de lekkere lunch. 

Is het er te koud voor of je hebt hier geen zin aan dan kun je ook nog altijd naar de Lazy Lemon (Home - Lazy Lemon). Hier hebben ze een enorme kinderspeelkamer en genoeg kindvriendelijke opties op de menukaart. De Lazy Lemon heeft meer een industriële vibe. 

Ook heeft Leeuwarden een kattencafé! (KATTENCAFE (opznkop.nl). Mijn kinderen zouden dit echt ge-wel-dig vinden, maar mijn man gaat nog liever met een broodrooster in bad. Dus ik gok dat wij hier nooit achter gaan komen. 

Activiteiten in Leeuwarden - Kidsproof

Hier is een beetje de vraag: waar hou je van? Leeuwarden heeft water in en om de stad, dus een bootje huren is hier zeker erg leuk om te doen. Ik zou zelf van tevoren 'House of Taste' (House of Taste | De plek voor lokale en internationale delicatessen, relatiegeschenken en kerstpakketten. - House of Taste)  vragen of ze een picknickmand willen samenstellen zodat je ondertussen ook wat lekkers op de boot hebt (en lekkere wijntjes). En dan kun je een bootje huren via GreenJoy (Boot huren Leeuwarden centrum Willemskade · Greenjoy sloep huren).  

Leeuwarden heeft ook een stadsschouwburg. Leuk om van tevoren te checken of er sprake is van een leuke (familie)voorstelling. Check hiervoor: Agenda (harmonie.nl) Op 2 april speelt 'Meneer Monster' de voorstelling 'De Winter Gruffalo'. Als je jonge kinderen hebt.. gaaaaan! Dit is een te gekke voorstelling van een geweldige theatergroep. Zo'n eentje waar je als ouder zijnde ook nog een paar keer hardop moet lachen (hou ik van). De Harmonie heeft ook voorstellingen voor wat oudere kinderen. En zelfs kinderopera's! 

Wat ook leuk voor kinderen is, is het avontuurlijke Natuurmuseum Fryslan (Weten wat er leeft - Natuurmuseum Fryslân (natuurmuseumfryslan.nl) Het is een speels museum waar je met het gezin in een onderwatersafari kunt (vanaf 4+). Je kunt ook samen op avontuur met de drakensafari of ontdek de schatkamer van kapitein Severein. Laat je verbazen in 'verwonderland' of leer alles over de T-rex. 

Als je echt 'all in' wilt gaan als het gaat om kinderactiviteiten dan moet je naar het 'Stenen tijdperk' (Stenen Tijdperk (stenen-tijdperk.nl) Hier hebben ze een speelcafé waar je zo binnen kunt lopen. Ze hebben verschillende activiteiten (dagelijks) zoals knutselen, met duplo spelen of een speurtocht in het centrum van Leeuwarden. Maar in de agenda staan nog eens allemaal superleuke activiteiten. Onze meisjes zouden graag meedoen met slijm maken of koekjes bakken. Check van tevoren even hun site. 

Lunchen in Leeuwarden 

Tijdens bovenstaande wandelroute kom je ook langs 'Roast' (Restaurant Roast in Leeuwarden - Welkom! (roastleeuwarden.nl). Hier kun je heerlijk lunchen in het industriële en mooi ingerichte restaurant. Of op de boot ervoor in de gracht! 

Als je richting 'Plek conceptstore' loopt, kom je langs het Post Plaza hotel.  Een indrukwekkend gebouw! Vroeger was dit het oude postkantoor en (gelukkig) is hiervan nog veel intact gebleven. Het hart van het restaurant / grand café is de indrukwekkende bar. Alleen voor de schoonheid zou ik hier al even om het hoekje kijken. Eet hier op zijn minst een oranje Friesche koek, maar een lunch of borrel hier is ook een aanrader. 

Diner hotspots in Leeuwarden

Post Plaza 

Activiteiten in Leeuwarden 

Ik vertelde in de intro iets over Maria Louise van Hessen-Kassel. Haar oude stadspaleis is nog in de stad aanwezig en is open voor bezichtiging (Keramiekmuseum Princessehof). Hier is natuurlijk veel aanwezig over Maria Louise zelf en haar vroegere onderkomen (o.a. een oude eetzaal is helemaal in authentieke setting opgesteld), maar er zijn ook verschillende andere voorstellingen / programma's. 

Naast dit museum is er ook nog het Fries museum (Fries Museum, de culturele hotspot in Friesland). Een culturele hotspot zoals ze het zelf bescheiden noemen. Ik loop er geregeld langs en alleen de buitenkant is al indrukwekkend. Er is een uitgebreid programma en activiteiten-aanbod, dus er zit sowieso iets tussen wat je tof gaat vinden.  

Ben je meer van de natuur? Wandel dan naar de Prinsentuin! Dit was vroeger onderdeel van het oude stadspaleis. Niet groot. Wel prachtig. 

Musea met kinderen
Kidsproof musuem met kinderen in Leeuwarden.
Musea en andere hotspots in Leeuwarden met en zonder kinderen

Natuurmuseum Fryslân

Fries musuem 

Princessehof

Diner in Leeuwarden

De eerder genoemde koffielocaties zijn ook een goede optie voor een kidsproof (en parentproof) diner, maar daarnaast heb ik nog een fijne tip: Het Proefverlof (Restaurant in Leeuwarden | Drink- en eetlokaal Proefverlof). Hierboven schreef ik al even over 'Bajes Beach' als lunchadresje, maar aan de voorkant hiervan zit het 'Proefverlof'. Dit is de oude gevangenis met een erg goede kaart. Wat erg interessant is voor de kinderen, is dat ze hun eigen toetje in de keuken mogen komen maken! 

De Bajes streetfoodclub is ook erg tof voor wat oudere kinderen (Streetfood in Leeuwarden (cafedebak.frl)) want ze hebben een pacman speelkast, flipperkast en allemaal spelletjes die je aan tafel mee mag nemen. Ook hier hebben ze een kinderhoek. En een hele verrassende kaart. 

Tot slot doet een pizza of pasta het altijd goed bij de kleintjes. Dit is goed vertegenwoordigd bij de Burgermeester van Napels (Pizzeria de Burgemeester van Napels - Pizza & Pasta - Leeuwarden). Uiteraard met kinderhoek. En kinderkaart. 

Avondactiviteit in Leeuwarden

Afhankelijk naar welke voorstelling je gaat (en hoe oud je kinderen zijn) zou je ook 's avonds naar het stadstheater kunnen. Maar er zit ook een Pathé bioscoop in Leeuwarden.  Wij hebben zelf de kinderen nog zo klein dat we na het diner lekker naar de kamer / het hotel toe gaan. 

Overnachten in Leeuwarden 

Leuk hotel gezocht? Nieuw, fris en hip? Ga naar Via Via (Via Via Hotelkamers Leeuwarden | Just A Room (hotelviavia.nl) Of hotel.. eigenlijk is het concept juist: alleen de hotelkamer. Geen sprake van een receptie of gym of allerlei anderen zaken die je eigenlijk niet nodig hebt. Just a room. En ook een familie room! 

Van der Valk Leeuwarden heeft ook familiekamers. Maar wat misschien nog wel toffer is, is de boerderijwoning (Boerderijwoning (4 persoons) - Hotel Leeuwarden) voor 4 (of 6) personen. Enige nadeel van deze woning is dat je minimaal 3 nachten moet boeken. Dus 72 uur Leeuwarden. Geen straf. 

Diner in Leeuwarden

Naast de hotspots die ik al heb genoemd, is het (zonder kinderen) ook fijn om naar Loetje te gaan (altijd goed). Zeker als je met een carnivoor op stap bent. Sophia's is ook verrassend leuk! (Urban Bistro & City Garden - Sophias (sophias-leeuwarden.nl) Sophias kun je ook heerlijk borrelen. Een lekkere borrelplank en heel veel keuze in cocktails. En een bruisende vibe. Deze twee restaurants zitten dicht bij elkaar, tegenover het station.  

Slapen in Leeuwarden

Zowel Post Plaza (Hotel Leeuwarden | Post-Plaza Grand Café & Hotel | Officiële Website) als Via Via ((Via Via Hotelkamers Leeuwarden | Just A Room (hotelviavia.nl) zijn erg centraal. Ze zitten in dezelfde straat. Hier zit je aan de kant van de oude gevangenis (en dus aan de kant van Proefverlof, Bajes streedfoodclub en Plek conceptstore) en dus ook op steenworp afstand van de winkelstraten. 

Ontbijthotspots in Leeuwarden

Ontbijt in Leeuwarden

Je kunt in beide hotels lekker ontbijt krijgen. Bij Post Plaza in buffetvorm. Bij Via Via koop je het 'to go' in de winkel van het hotel. Maar een ander pareltje net buiten het centrum, naast de prinsentuin is 'Stek' (Home | STEK (stekleeuwarden.nl) Hier staan verschillende soorten ontbijtjes op de kaart. Het is een klein en knusse lunchroom. Je kunt hier niet reserveren en zondagochtend kan het druk zijn.. maar het is het gokje waard! 

Kidsproof restaurants in Leeuwarden

Bajes Beach (vanaf april) 

Kidsproof hotel in Leeuwarden

Hotel via via 

Diner hotspot Sophia's Leeuwarden

Sophia's

Ik ben erg benieuwd... zijn jullie al op bovenstaande hotspots in Leeuwarden geweest? En wat waren jullie ervaringen? Of heb je nog meer tips? Drop ze hieronder! 

Reactie plaatsen

Reacties

Truus
een jaar geleden

Mooi geschreven, zo mooi dat ik er graag heen wil voor deze beleving. Overigens zou VVV deze beschrijving en reklame van Leeuwarden niet misstaan.

Henk Leutscher
een jaar geleden

Je kunt bijna elke dag mee op de Leeuwarden Free Tour. Dit is de leukste tour van de stad en daar hoor je nog veel meer leuke verhalen, ontdek je de verborgen plekjes van de stad en ga je de mooiste street art ontdekken: https://www.aguidetoleeuwarden.nl/