5x Musea in Twente met kinderen

Gepubliceerd op 18 oktober 2023 om 06:00

Museum opties in Twente: zoveel leuke musea voor kinderen! 

Ik stond te popelen. Dat de meisjes oud genoeg zijn. Oud genoeg om musea te ontdekken. Ik heb liefde voor je laten verwonderen. En in musea leer je altijd weer wat nieuws. Zie je altijd weer wat nieuws. Kinderen kunnen zich vermaken en binnen de muren van een museum kun je prima zicht houden op de kinderen. Nu de herfstvakantie voor de deur staat vond ik het een mooi moment om 5x mooie musea in Twente met jullie te delen. Musea waar je prima met kinderen vanaf 4 jaar (en ouder) naar toe kunt. 

En nog wat bonus tips.  

Museumfabriek Enschede

5 x leuke musea in Twente en Salland 

#1. Bakker & IJs Museum in Hellendoorn 

In Hellendoorn is het maar liefst 3x raak! Hier zit Erve Hofman. Een oude boerderij waar je echt even terug in de tijd gaat. Hier kun je zien hoe mensen vroeger in huis leefde, zich kleedde maar ook veelal werkte. Rondom de boerderij zijn er allemaal elementen die hierbij horen. Zoals een bakoven, bijenstal, rosmolen, schaapschuur en wagenloods. Het is daardoor een mooie combinatie van openluchtmuseum en een binnen gedeelte. Er zijn geen activiteiten gepland, maar je kunt wel een audiotour doen. Dit is een wandeling door het mooie (oude) Hellendoorn. Entree = €5 (inclusief ouderwetse kniepertie) en kinderen zijn gratis. Het museum is dinsdag t/m donderdag geopend. 

Schuin tegenover het museum staat Korenmolen De Hoop. Helaas kan je hier niet naar binnen, maar de molenwinkel is woensdag t/m zaterdag wel geopend. Van buiten is de molen net zo interessant. Zeker als de molen draait! 

Iets verder in het dorp zit het Bakkerij- & IJs- Museum van Gerrit Valk. Het is een oude bakkerij waar alle oude bakkersmachines de tand des tijds hebben overleefd. Ook staat hier de allereerste ijsjesmachine. Wat het extra leuk maakt is dat je in de herfstvakantie een rondleiding met bakdemonstratie kunt boeken. Wel even reserveren. Kinderen mogen daarbij zelf ook de handen uit de mouwen steken! Het museum is elke werkdag geopend. En in de herfstvakantie is er op elke werkdag een bakdemo te reserveren. 

Ik vind de combinatie van deze 3 bezienswaardigheden echt fantastisch! Ik heb een heimelijke liefde voor historie. En de kneuterigheid van deze musea en het dorp vind ik echt heerlijk. Perfecte herfstactiviteit. 

Bakkerij en IJsmuseum 

Erve Hofman

#2. Natura Docet in Denekamp

De hele herfstvakantie geopend: Natura Docet in Denekamp. Het oudste regionale natuurhistorisch museum van Nederland. (Ver)Wonderkamers met een rijkdom aan verschillende diersoorten, enorme mammoetgeraamte, fossielen en leuke activiteiten in de herfstvakantie. Een meet and greet met koningspython Loesje of Barry de baardagame. Niet voor bangeriken. Kleien, paddenstoelen-expeditie, braakballenpracticum en op zaterdagavond (19.00 - 22.30) kun je zelfs naar een 'night at the museum'. Neem je zaklamp mee en ga op ontdekking door het museum. 

Natura Docet

#3. Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal 

In een prachtig pand in het centrum van Nijverdal zit het vrijheidsmuseum Memory. Dinsdag t/m zondag geopend. Hier vind je het verhaal van de oorlog terug. Wat dit doet voor ons vrijheidsgevoel. Wat dit voor effect heeft. Er zijn veel herinneringsstukken uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden. Ook veel om te lezen. Het museum is wat meer geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Om het wat interactiever voor kinderen te maken kun je per kind een verzamelkistje meenemen het museum in. Door het museum heen hangen bruine kistjes aan de wand. Bij elk kistje hoort een vraag. Juiste antwoorden leidden tot de sleutel waarmee je het kistje opent. En de inhoud mag mee in je eigen verzamelkistje. Dit kistje mag uiteindelijk mee naar huis (samen met de 11 verschillende verzamelde voorwerpen). Een tastbare herinnering mee naar huis. Iets om over na te praten. 

Memory Vrijheidsmuseum

#4. Museumfabriek Enschede 

Deze mag ik niet overslaan. Want ik vind de museumfabriek bij uitstek geschikt voor kinderen. Het is een mooie mix van Twentse historie (de linnenfabriek, flora en fauna maar bijvoorbeeld ook de vuurwerkramp), natuur & wetenschap en handenarbeid voor de kinderen. Veelal wordt er met thema's gewerkt. Hier worden de collecties maar ook de activiteiten op aangepast. In de herfstvakantie staat alles in het teken van 'de boer op'. Er zijn verschillende activiteiten over het Twentse platteland. In de makerspace kun je een knutselpakket ophalen (en ter plekke maken) gericht op de verschillende leeftijden. Maak zelf een weefmandje of een tegeltje met een Twente spreuk. Dit kan op elke dag van de herfstvakantie. Maar er is meer. Zo kun je, in samenwerking met De Kookzolder, eigen meel malen en daarmee pannenkoeken bakken. Maar wacht even.. zijn ze nou roze? Des te leuker om ze te versieren! En vergeet niet te proeven. 

En er is nog meer! Wil je alles terugzien? Check dan even de site van Museumfabriek voor het herfstvakantieprogramma

Museumfabriek 

#5. Natuurmuseum Holterberg 

Een natuurmuseum. Dus dat betekent heel veel dieren kijken! Een collectie van meer dan 1.000 dieren. Dat is niet niks. Sommige dieren vind je terug in de omgeving van de Sallandse Heuvelrug en sommige dieren wat verder van huis. Onder de grond is er een gang gemaakt waar je onder andere een nestje jonge vosjes kan bewonderen. 

Kinderen krijgen een gratis speurtocht mee die ze door het museum heen sturen. En daarmee kun je ook nog wat leuks verdienen! Wil je al wat voorpret? Print deze tekening uit. Thuis alvast mooi inkleuren. In het bos misschien nog wel wat herfstbladeren zoeken die je erop plakt. Lever de kleurplaat in bij het museum en maak ook nog kans op een leuke prijs! 

Het museum is niet alleen binnen. Buiten is er het Bos van Daantje Das. En het Groote Kikkerpad. Genoeg te ontdekken! Het museum is iedere dag van de week geopend. Entree varieert afhankelijk van leeftijd en wat je wil bezoeken (voor het Bos van Daantje Das betaal je extra). In de herfstvakantie zijn er bovendien allemaal leuke activiteiten. Wat dacht je van een paddenstoelensafari? Of een gezinswandeling met broodjes bakken en lekkere chocolademelk? Of volg een (mini)workshop van een stenoloog. Alle herfstvakantie-activiteiten teruglezen kan hier

Natuurmuseum Holterberg

Aanvullingen op leuke musea met kinderen in Twente: 

Vijf te gekke tips voor musea in Twente & Salland met kinderen. Maar er is zoveel moois om te zien. Ik wil je onderstaande tips ook niet onthouden: 

  • Oyfo museum in Hengelo is een (kunstenschool en) techniekmuseum. En heeft eveneens tal van leuke activiteiten gepland in de herfstvakantie. 
  • Bij het openluchtmuseum in Ootmarsum loop je zo'n 70 jaar terug in de tijd. Voor kinderen heeft het team een leuke speurtocht uitgezet die te volgen is via de tablet. Alle vragen goed? Dan wacht er een cadeautje op je in de shop. 
  • Het Bussemakershuis is een kleinschalig museum in Oud-Borne. Ga op een mooie dag, want de grootste troef is hier de prachtige tuin. 
  • Rijksmuseum Twente heeft verschillende collecties en activiteiten. Ook geschikt voor kinderen. Daarnaast ontvangen kinderen een gratis speur- & doeboek. 
  • Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Woensdag 25 oktober en donderdag 26 oktober zijn rijdagen. Een ritje is zeker de moeite waard! Zeker met jonge kinderen. 
  • Brandweermuseum in Rijssen. In het museum is genoeg te zien.  Op 25 oktober mogen kleine bezoekers verkleden als brandweerman en helpen met een (virtuele) brand blussen. Ook kun je een grote brandweerauto van binnen bewonderen. Op deze dag (25 oktober) krijg je ook nog eens €1 korting op entree. Tatuu, tatuuu! 

 

Heb jij nog aanvullingen? Of wil je wat delen over bovenstaande tips? Laat het me weten! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.