10 x erop uit met kids in de voorjaarsvakantie

Gepubliceerd op 13 februari 2024 om 06:00

Uitjes met kids in Twente & Salland 

Activiteiten & hotspots voor de voorjaarsvakantie 

Zo. Januari is voorbij. Februari al halverwege. Nog een paar dagen en dan begint de voorjaarsvakantie. En ik ben er wel aan toe om wat leuke dingen met de meisjes te gaan doen! In mijn zoektocht kwam ik tig activiteiten tegen. Maar lang niet alles is de moeite waard. Ben jij nog op zoek naar een beetje inspiratie? Stop! Want dan heb ik hier 10 vette tips voor je! 

#1 Bak voorjaarscupcakes bij Bakker IJs Heinink - Enschede

Woensdag 21 februari zijn kids vanaf 6 jaar om 14.00 uur welkom voor een workshop lente cupcakes maken en vooral: te proeven! Kosten zijn €17,50 per kind. In 1,5 uur ga je zelf cupcakes bakken & versieren. Wel even aanmelden (kan hier). 

Attendeer je man ook even op deze website, want op 11 mei is er een workshop moederdag-verwen-box maken voor kinderen. Hint. Hint. 

#2 Ga deze voorjaarsvakantie naar het theater! 

Bij mooi weer wil je misschien liever niet binnen zitten. Toch is een bezoekje aan het theater zeker de moeite waard! Al is het enkel om ontroerd te raken van de aanblik van je kind. Die in vervoering is door theaterkunst. Of misschien ben ik dat alleen. Wat er zoal draait in Enschede, Hengelo en Nijverdal? 

 • 25 februari - Muziekcentrum Enschede - Hebbes! (4+) 
 • 21 februari - Wilminktheater Enschede - Help, Helikopterouders! (8+) 
 • 24 februari - Zinin Nijverdal - Jeugdtheater Sonnevanck & Maxtak Muziektheater (8+) 
 • 28 februari - Zinin Nijverdal - Kindertoneel Nut en Genoegen (4+)
 • 18 februari - Schouwburg Hengelo - Fien en Teun de musical (2+) 
 • 25 februari - Schouwburg Hengelo - Pietje Bell en de bende van de zwarte hand (6+) 

Jeugdtheater Sonnevanck & Maxtak Muziektheater

Hebbes - WIRWAR producties en Frisse Oren 

#3 Ga met de kleine wetenschapper naar het Natuurmuseum in Holten 

Verschillende musea in Salland en Twente hebben een voorjaarsprogramma. Natuurmuseum Holterberg organiseert maandag 19 februari een gezinswandeling. Vanaf 11.00 uur ga je met de gids mee die jullie alles vertelt over het bos en de dieren erin. En je mag de gids het hemd van het lijf vragen! Na afloop van de ontdekkingsreis staat er warme chocolademelk klaar en worden er broodjes gebakken boven het vuur. 

Donderdag 22 februari start de Nature Experience in het bos van Daantje Das. Das te gek! Je krijgt een speurtas en schatkaart mee en mag zelf op onderzoek uit. Tussen 11.00 en 15.00 loop je binnen en probeer je zelf het raadsel van Reintje de Vos te ontrafelen. Na afloop ontvang je een Super Natuur Onderzoekers Diploma. 

Er zijn nog meer activiteiten, maar de workshop dieren tekenen op zondag 25 februari wil ik ook nog even benoemen. Creatieve kids? Dan is dit de workshop voor jullie! Ja, jullie. Want jij mag gewoon meedoen. Zelf niet creatief? No worries. Melissa Roelvink legt een aantal basisvormen uit waardoor ook niet-creatievelingen dieren leren tekenen. 

#4 Springkussenfestival in de voorjaarsvakantie op Vliegveld Twenthe 

Van 19 t/m 23 februari is elke dag het grote Springkussen Festival van 10.00 - 16.00 uur geopend. Met 10.000 m2 aan springplezier raakt je kroost hier niet snel uitgekeken. En zijn ze even klaar met springen? Dan kan er ook gekleurd en geknutseld worden. Of ga lasergamen met je cluppie! 

Ook aan peuters is er gedacht (handig als je kids in verschillende leeftijden hebt!). Er is een peuterhoek met ballenbak en grote legoblokken. 

En je hoeft niet mee te springen. Is leuk. Maar lastig met de koffie. Er is namelijk ook een horeca-plein. 

Parkeren is gratis! En kaarten bestel je hier

#5 Go Western! Bij Kinderboerderij Dondertman in Holten 

Deze kinderboerderij is uitgebreid! En ideaal met (hele) jonge kinderen. Entree is normaal gesproken maar €2,50 maar in de voorjaarsvakantie (van 19 t/m 23 februari) is er een 'We Go Western' programma. Waar je €7,50 voor betaald. En wat vervolgens ook boordevol zit met activiteiten! Pony rijden, hoefijzer mikken, ring werpen, cowboy schieten en nog meer! Als een echte cowboy bak je natuurlijk zelf je eigen popcorn af boven het vuur. 

En, nadat je de boef hebt opgespoord en de gouden munten hebt teruggevonden, wacht er broodjes knakworst en ranja op je. Knetterleuk om in Western-stijl te gaan met de kids. 

Het programma begint om 11.00 uur en is het meest geschikt voor kinderen tussen de 3 en 8 jaar. Kaarten reserveer je hier

#6 Ga met de kinderen ontbijten, brunchen of lunchen bij Stoet in Hengelo of Enschede 

Ik maak er geen geheim van. Ik ben dol op horeca opties met kinderen. Zelf lekker chill aan je latté en de kids in de speelhoek. Dat zijn de moment dat je zelf ook nog eens kan bijkletsen met vriendinnen, moeders of je lief. En Stoet is daar de perfect plek voor. Lekkere dingen op de kaart, veel kidsproof opties en een hele vermakelijke kinderhoek. Ook (of misschien juist) voor de allerkleinsten. 

#7 Verschillende voorjaarsactiviteiten bij het Basislab 

Euh, wat? Basislab! Nog niet van gehoord? Vanuit verschillende Stichtingen (waaronder Tetem als aanjager) en Gemeentes zijn Basislabs gecreëerd. Dit zijn locaties (op openbare plekken) waar 4 tot 10 kinderen kunnen werken met niet alledaags beschikbare technieken. Denk aan een 3D printer, plotter, soldeerapparaat of borduurmachine.

Het overkoepelende doel? Mensen hun weg laten vinden op het gebied van maakcultuur en technologie. Zo toegankelijk mogelijk. Daarom is gekozen voor gratis workshops op veel verschillende locaties in Twente. Er zijn 22 van deze labs verdeeld over alle 14 Twentse Gemeenten. In zo'n beetje elke bibliotheek is een  Basislab te vinden.

Ideaal voor (onderzoekende) kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn. En knetter nieuwsgierig. 

Beschikbare plaatsen in de voorjaarsvakantie: 

 • 20 februari: Bibliotheek Borne. Vrije invulling. Je kunt zelf kiezen of je met de 3D printer wil werken, lasersnijder of misschien wel een Tetem pakketje wil maken. 
 • 28 februari: Bibliotheek Ootmarsum. Kunstige robot maken. Aanmelden kan hier. 
 • 19 februari: Bibliotheek Almelo. Neon object maken. Aanmelden kan hier
 • 20 februari Bibliotheek Haaksbergen. Workshop het Bouwlab. De waanzinnige boomhut (vanaf 7 jaar). Aanmelden kan hier
 • 21 februari Bibliotheek Tubbergen. Maak je eigen zaklamp. Haal aan de balie van de bieb een make-it setje op zodat je online kunt meedoen aan de workshop (workshop start om 15.00 via deze link). 
 • 24 februari Bibliotheek Nijverdal. Leer spelenderwijs programmeren (vanaf 7 jaar). Aanmelden kan hier

En nog zoveel meer! Kijk eens op de pagina van de Bibliotheek in je eigen stad of dorp. 

#8 Ga naar de film in de voorjaarsvakantie! Bekijk Vogelvlucht vanuit je relax-stoel in Vue Enschede 

Deze familiefilm is mooi. Zo mooi dat je er zelf stiekem ook graag naar kijkt. Er zitten kleine grapjes in die onze kinderen nog niet helemaal snappen. Maar waar wij zelf wel om moeten gniffelen. En als je dan gaat.. doe het dan goed! Ga naar Vue in Enschede. Waar je de stoel helemaal op ligstand kan zetten. De mevrouw naast mij was vorige keer goed voorbereid en nam een dekentje en huissokken mee... you gotta love it. Loop eerst door de snack- en drankjes corner en nestel je dan in de stoel. 

Halverwege de film nestelde Juune zich ook bij mij neer. Maar dat maakte het stiekem nog gezelliger. 

De film draait op 19, 20 en 21 februari bij Vue Enschede. En in de weekenden. 

#9 Ervaar het boerenleven in de lente bij Erve Brooks

Als ik aan een blote voetenpad denk, dan denk ik aan Erve Brooks. Blotevoetenland eigenlijk. Kinderen de natuur laten ontdekken op hun blote voeten! Modder, grassprietjes, zand, water. Voelen. Beleven. En de top is dat je er ook nog een fijne wandeling aan overhoudt.  Prefect voor in de voorjaarsvakantie wanneer de grond nog wat nat kan zijn, maar de natuur al weer voor het eerst de winter van zich afschud. Met een klein zonnestraaltje ben je hier koning(in) te rijk. 

Liever een avontuurlijke wandeling met schoenen? Kies dan het spannende avonturenpad! Steek samen de rivier(en) over, balanceer over boomstammen en klauter door middel van touwbruggen over het pad. Kinderwagen bij je? Kan gewoon! Dan kies je een alternatieve route. 

Na inspanning komt ontspanning. En dat lukt prima bij het pannenkoekenrestaurant. 

#10 Speelgoedmuseum Deventer ook geopend in de voorjaarsvakantie! 

Mijn blog gelezen over het charmante Deventer? In die charmante stad is ook een leuk kindermuseum gevestigd: Het Speelgoedmuseum. Vanaf dinsdag t/m zondag geopend vanaf 11.00 uur. De grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland gevestigd in een rijksmonument in de binnenstad.  Het pakhuis heeft verschillende kleine ruimtes die allemaal weer anders zijn opgebouwd. Van tentoonstellingen naar speelgoedhoekjes voor de kids. Diashows, knikkerbanen en flipperkast. Bij onze meisjes was de zolder favoriet. 

En als je na het bezoek een kopje koffie wilt doen, doe je dat op steenworp afstand bij St. Tropez (met kinderhoek!). Met leuke middag garantie! 

Zit er wat voor je tussen? Of ga je heel wat anders doen? Laat het me weten in de reacties! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.