Wat ga je doen in de Kerstvakantie met kinderen?

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 06:00

De echte leuke tips voor kinderactiviteiten in de kerstvakantie 

Kidsproof activiteiten in Twente en Salland (en een beetje daaromheen) 

Kerstvakantie is onderweg. Betoverende periode. Omdat het die mooie feestdagen omvat. En omdat je vaak even stilstaat bij alles wat je lief is. Koud buiten, maar veelal hartverwarmend binnen. En vakantie! Dus alle tijd om met de koters op stap te gaan. En. Er. Is. Zoveel. Te. Doen. Ik snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dus ik heb de leukste tips voor je op een rij gezet. Dit zijn de activiteiten waar ik zelf enthousiast van wordt. En waar je mij mogelijk deze kerstvakantie zelf kan vinden. Onderin drop ik echt alle activiteiten die ik heb verzameld. 

23 t/m 30 december: Natura Docet in Denekamp 

Even geleden schreef ik over Natura Docet omdat het onderdeel is van de knapste musea in Twente en Salland. In de kerstvakantie zijn hier weer volop activiteiten te beleven. Een meet en greet met koningspython Loesje, kindercollege (geschikt vanaf 8 jaar) voor aspirant wetenschappers, schilder een porseleinen bordje (of kopje), maak vogelvoerhangers of huisjes. En laat je verrassen door één van de demonstraties. De hele agenda vindt je hier terug. 

2 december t/m 14 januari: Winter in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem 

Tot 14 januari heerst Koning Winter in het Nederlands Openluchtmuseum. In dit Museum ga je terug in de tijd. Dat is in de kerstvakantie niet anders. Er is een echte winterkermis met nostalgische attracties. Met als ultiem pronkstuk de overdekte carrousel uit 1890. Dit carrousel heeft verschillende functies gehad maar is nu decor voor de overdekte rollerschaatsbaan. 

Naast de winterkermis zijn er allerlei demonstraties, is er een lichtjesfeest, wintermarkt, verschillende tentoonstellingen en mag je zelf aan de slag in de Ambachtswerkplaats. Ga lekker spelen in de Oud Hollandse spelletjesschuur. Misschien durf je zelfs wel langs het Witte wievenpad. Ook tweede kerstdag geopend! 

17 december t/m 7 januari: Vogelvlucht bij ZINiN Nijverdal 

Theater ZINiN in Nijverdal heeft verschillende voorstellingen. Maar de nieuwe komedie Vogelvlucht (Illumination) is echt de film van het moment. En kneiterleuk voor kinderen (vanaf 6 jaar). Het gaat over risico's nemen. Wat er kan gebeuren, maar vooral ook, wat dit je brengt. (Mooi!). Bestel de ZINiN Kidstas erbij (€12,50) en de kids hebben popcorn, kabelspek, flesje drinken en een cadeautje erbij. Er zijn veel verschillende speeldata. Hier is de link naar de agenda. Deze film draait ook op tweede kerstdag! 

28 december en 5 januari: Wintersmokkeltocht Hoeve Springendal 

Het programma start in de vooravond. Vanaf 16.45 ga je aan tafel waar je met zijn allen eerst oma's boerenkool (met alles erop en eraan) eet. Vervolgens vertelt Ben je meer over het onstaan en gebruiken van Landgoed Hoeve Springendal. Eten op? En genoeg gehoord? Dan ga je op pad met paard en wagen. Jullie stappen in en koetsier Hennie vertelt je alles over de legenden en sagen van de streek. Het gaat voornamelijk over de smokkelaars die hier vroeger zaten. En de grenswachters die hier een stokje voor staken. Onderweg is er een pauze met warme chocolademelk en gluhwein. Kleed je lekker warm aan en ga met het gezin op avontuur! 

22 december: Theaterwandeling Oldenzaal 

Oog in oog met het Oldenzaals verleden. Dat is het thema van de theaterwandeling op 22 december (start om 19.00 uur). Niet geschikt voor hele jonge kinderen dus. Start is bij Palthe Huis in Oldenzaal. Waar de gids klaar staat met zijn lantaarn. Onderweg zie je niet alleen het oude Oldenzaal maar brengen acteurs het verhaal ook echt tot leven. Laat je meevoeren met het verhaal. En geniet ondertussen van wonderschoon Oldenzaal. 

2 december t/m 7 januari: Magisch bij Hans & Grietje Zeewolde 

Hans & Grietje in Zeewolde is een pannenkoekenrestaurant en speelpark. Fantastisch voor kinderen. Het hele jaar door. In de december periode is er nog eens extra uitgepakt. Er is een schaatsbaan, je kunt chocomelk of glühwein drinken op het winterterras, marshmallows roosteren of je doet mee aan de curlingcompetitie. En dan de koters laten verwonderen in het pannenkoekenrestaurant. De moeite waard om naar toe te rijden! 

22 december: Verlichte midwinterwandeling in Losser

Vanaf 17.00 uur verken je Losser via verlichte wandelpaden. De midwinterhoorn op de achtergrond zet de toon. Onderweg is er genoeg te bewonderen. In de Maria Geboorte Kerk het kerstverhaal. In de Protestantse kerk een muziek optreden. En als je de Kerstman ziet gaat hij graag met je op de foto! Aan het einde van de route bij Grand Café Smit kan je kroost een marshmallow maken. Hier kan je trouwens tot 18 december een zelf versierd potje inleveren (die langs de lichtroute komen te staan) en zo ook nog kans maken op een prijsje! 

T/m 31 December: Winterterras Alpendroom bij Landgoed het Rheins Enter 

Een pop up winterterras (verwarmd!) in de winterse sferen van de Alpen bij Landgoed het Rheins. Lekker bij het knetterende vuur. Ga voor een lunch of diner en laat de kids marshmallows smelten boven het vuur. Of ga, na een winterwandeling in de buurt, lekker aan de warme chocolademelk met slagroom. Er is ook een kleine kinderboerderij waar de kinderen varkens, geitjes en paardjes kunnen bewonderen. En er is een buitenspeeltuin voor stoere koters (die warm ingepakt zijn). 

24 december t/m 7 januari: Kerstcircus Enschede met Hans Klok! 

In het volkspark in Enschede betovert Hans Klok zijn toeschouwers. Groots. Zoals alleen Hans Klok dat kan. Las Vegas in Twente. Laat je verrassen en verbazen door de betoverende acts. Ook een salsa jongleur en Holland got talent ster Kevinsky met een hilarische clownsact zijn onderdeel van de show.

Ticket vanaf €35,50 voor volwassenen en €29,50 voor kinderen. Elke speeldag zijn er tot 3 shows op een dag. Veel magischer dan dit gaat het niet worden. 

27, 28 en 29 december: Winterritten met de Boekelose stoomtrein 

In de winter een ritje maken in de nostalgische stoomtrein? Dat kan vanaf station Haaksbergen op 27, 28 en 29 december. Om 13.00 uur en 15.00 uur. Tijdens de ritten is er warme chocolademelk met slagroom. Maar ook snert. En op 29 december kun je ook kiezen voor stoomtrein & stamppot. Sluit de treinrit af met een stamppotbuffet in de museumrestauratie De Goeserenloods. Wel handig om de rit te reserveren! Dat kan hier. 

En nog zo veel meer! 

Bovenstaand zijn mijn persoonlijke favorieten, maar er is nog zoveel meer te doen in Twente in de kerstvakantie. Zoals: 

 • Hele maand december te bezoeken: Kerstdorp Denekamp op het Nicolaasplein. Dus verwacht kersthuisjes, kerstversiering, midwinterhoorns (donderdag en vrijdag vanaf 19.00 uur) en kerstbeelden. Lekker veel horeca en er is een fotowand waar je met de hele familie een kerstfoto kan maken. 
 • 9 t/m 26 december: Reutum in het licht. Elke dag vanaf 17.00 uur kun je een route door Reutum rijden (route is aangegeven met pijlen) en Reutum in het licht bewonderen. De bewoners maken hier zelf werk van. Het startpunt is bij Bays en een rondje hier is zeker de moeite waard! Neem kerstkransjes en warme choco mee in de auto en je hebt een hele (kerst)beleving! 
 • 13 december t/m 7 januari: Familiefilm Wonka in de theaterzaal van ZINiN in Nijverdal. Deze familiefilm draait ook tweede kerstdag. Voor als je even iets anders wil doen met kerst dan eten. 
 • 22 december en 29 december: sfeervolle verlichte avondwandeling in Ootmarsum
 • 22 december vanaf 19.00 uur: Verlichte trekkersoptocht in Ommen. 
 • 23 december: Familiemusical Oliver in Schouwburg Hengelo. Een vrolijke en ontroerende familievoorstelling over de weesjongen Oliver Twist. Met 60 spelers van Theaterschool Barst (uit Hengelo) en een live harmonie orkest. Er is een show om 15.00 en 19.00. 

 • 23 december lichtjestocht Beeklustpark vanaf 17.30. Start je kerst met een wandeling door het Beeklustpark in Almelo. En loop 2023 jaar terug naar het ontstaan van het kerstverhaal. Nagespeeld door 70 vrijwilligers in historische kostuums, want het stopt niet bij de geboorte van Jezus. Wandel ook langs overvolle herbergen, herders, de stal en het paleis van Herodes. Tot 20.00 uur. 
 • 23 december: (Helligen Hendrik is)Scrooge in Theaterhotel Almelo. 20.00 uur is de start. Kaartjes bestel je hier
 • 23 december t/m 7 januari: Vakantiefestival bij Museumfabriek in Enschede. Benieuwd naar de activiteiten
 • 23 december t/m 5 januari: Film Juf Braaksel en de magische ring in de theaterzaal van ZINiN in Nijverdal 
 • 24 december vanuit Hoeve Springendal (Hezingen dicht bij Ootmarsum): rondrit met paard en wagen door het Twentse landschap. Vanaf 11.00 uur. €17.50 voor volwassenen en €10,50 voor kinderen. Dit is inclusief Twentse krentewegge. 
 • 24 december Holten: Kaarsenceremonie op de Canadese begraafplaats. Start is om 16.30. Meer over lezen kan hier.
 • 26 december in Schouwburg Hengelo: Rapunzel de Familiemusical (4+) vanaf 14.30. En er zijn nog kaarten beschikbaar! 
 • 27 december in Stadstheater de Bond in Oldenzaal: Monique Smit Kidspop 'Eén groot feest!'. Vanaf 15.00 uur. 
 • 27 december  in Schouwburg Hengelo: Animatie (en familie)film 'Klara's gekke treinavontuur'. Vanaf 14.00 uur (kaartje €5). 
 • 27 december tussen 9.00 en 10.00 uur: Peuterschaatsen in Nijverdal. De schaatsbaan in het centrum is dan alleen geopend voor de allerkleinsten. 3 januari is er nog een peutermorgen. 
 • 27 december in Kulturhus Borne: Kidsbios. Wish (6+)  15.00 tot 16.30 (kaartje €4,50). 
 • 27 december: Wandeling door het park met midwinterhoorns van Landgoed Singraven 
 • 4 januari: Muzikale show van Dirk Scheele: Warme handen, koude voeten. In Stadstheater de Bond in Oldenzaal. Er is een show om 11.00 uur en 14.00 uur. 
 • 7 januari in Schouwburg Hengelo: Nijntje de musical (15.30). 
 • 7 januari in Stadstheater de Bond in Oldenzaal: theater Peppa Pig op avontuur. Om 13.30 en 16.00 uur. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.