Ga op date met jezelf!

Gepubliceerd op 16 maart 2023 om 08:00

Ik heb liefde voor het boek 'The Artist Way'. In het boek spreken ze over het principe 'artist dates'. Dit houdt in dat je, helemaal in je eentje, op date gaat. Met je innerlijke creatieve kind. Bedenk een  creatieve date. Plan. En ga het dan ook echt doen. Dit principe intrigeert mij enorm. Iets doen waar je energie van krijgt? In je eentje? Zonder dat iemand vraagt of het nog lang duurt? Of zuchtend op zijn horloge kijkt? Zonder dat ik  iemand haar veters moet strikken, sjaal goed moet doen of een fiets vast moet houden? I. Am. In. 

Op date met jezelf

Waarom alleen op date? 

Waarom zou je het doen? Je kan toch ook prima met een vriendin gaan? Niet hetzelfde. Ik zal je een aantal essentiële redenen geven om het te doen. 

Omdat je dit verdient. In het dagelijks leven doe je waarschijnlijk allerlei dingen voor een ander. Voor je werkgever. Voor huis & hypotheek. Voor je kind(eren). Voor je partner. Voor je vrienden. Wanneer heb je nu voor het laatst iets gedaan echt voor jou? ik bedoel voor jou alleen? Doe je niet vaak hè? Ik trap daar zelf ook weer geregeld in. Daarom des te belangrijker om dingen te doen alleen voor jezelf. Individueel.  Neem die ruimte in. Je gunt dit je partner ook. Waarom zou je het zelf dan niet doen? 

Omdat je brein er creatiever en oplossingsgerichter van wordt. Hoe vaak heb je wel niet dat je ergens over piekert en dat je niet tot een oplossing kunt komen? Dan ga je slapen of iets anders doen. Iets wat je gedachtes stopt of afleid. De volgende dag kun je dan echt een 'aha erlebnis' krijgen. De oplossing lijkt haast in je schoot geworpen. En je zou niet meer weten waarom je daar zo lang over moest piekeren. Dat is een brein wat even rust heeft gehad. Die ontdekt andere manieren, creatievere manieren, om tot een oplossing te komen. Door een date met jezelf te hebben. Rust te pakken of juist iets creatiefs te gaan doen creëer jij zelf die nieuwe inzichten. Heb je niet eens door. Maar doet je brein voor je. Cadeautje. 

Omdat je dan beter kunt relativeren. Kijk, sociale contacten zijn goed voor je levenskwaliteit. Bedenk ik niet zelf. Dit is bewezen. Maar, in de praktijk, kost het ook energie. Door alleen te zijn hoef je even niets. Geen praatje. Geen uitleg. Geen beleefdheden. Gewoon rust. En daardoor ruimte voor bezinning. Op die manier verwerk je dingen. Zaken die in je hoofd 'groot' leken, staan na zo'n middag in een heel ander perspectief. Dat doet rust. En ontspanning. Dat plaatst dingen in een heel ander perspectief. 

En het is ook gewoon badass van je dat je helemaal in je uppie gaat. Je voelt je ook badass. Want je ervaart dat je harstikke onafhankelijk bent. Dat jij je in je eentje prima redt. Dat geeft een boost. 

Tips voor artist dates

Hoe ga je dat doen? 

Het is key om dit te plannen. Echt een dag voor blokken in je agenda. Leg uit aan je lief wat je wil gaan doen. Vraag hem/haar/hen om het over te nemen die dag. Om je die tijd te gunnen. Hier zijn wij doorgaans niet heel goed in. De realiteit is ook dat je partner het waarschijnlijk niet uit zichzelf aangeeft. Je partner ziet jouw behoefte niet. Dat is echt aan jou om het bekend te maken. En als je dat doet, dan weet ik zeker dat je lief dit wil. Je partner wil toch ook alleen maar jou gelukkig zien? Oké, misschien is er eerst iets weerstand. Onbegrip misschien. Voel je niet schuldig. Je doet dit uiteindelijk ook om een leuker mens te zijn.  Ga. En geniet. 

Lekker in je eentje met een camera op pad

Wat ga je doen op een date met jezelf? 

Vooral wat jij leuk vindt. Waar jij behoefte aan hebt. Tips? Heb ik voor je! 

 • Ga naar het bos. Loop een prachtige wandelroute zoals het Vlonderpad in het Twickelse bos. De Sallandse heuvelrug is ook heerlijk. Ga tussendoor op een bankje zitten. Luister naar een podcast. Of luister gewoon lekker naar de natuur. 
 • Ga eindelijk naar die voorstelling die je geweldig lijkt. Maar je wederhelft niet. 
 • Ga naar het museum. Er is zoveel keuze aan musea in Nederland. Voor iedere interesse is er wel wat. Ook interessant: ontdek de musea in je hometown.  Hier ben je mogelijk al tig keer langsgereden, maar nog nooit ontdekt. 
 • Ga naar het strand. En kijk hoe de zon daar onder gaat. 
 • Lees een boek in een café terwijl je allemaal lekkere dingen voor jezelf besteld. Laat je bedienen. Laat je verwennen. 
 • Ga uit je comfort zone: probeer een acteerles, pianoles of keramiekcursus. Je kan bij de meeste cursussen gewoon een proefles doen. Wat heb je te verliezen? 
 • Ga naar een (dag)cursus voor zelfontwikkeling / persoonlijke groei. Mijn badass vriendin gaat gewoon alleen een dag op retraite. Hier kijk ik met bewondering naar.  Er zijn allerlei verschillende vormen. Je kunt een hele dag in stilte beleven, yoga doen, kijken naar familie opstellingen, laten inspireren door verschillende sprekers. Wil je hier eens induiken? Kijk dan eens naar Retraite in Twente.  
 • Ultimate badass move: ga alleen op vakantie! En tag mij dan alsjeblieft. Daarmee inspireer je mij ook weer. 
 • Ontdek een nieuwe stad. Loop gewoon rond. Verwonder je. Fotografeer. Of bekijk de gebouwen / mensen. 
 • Ga op zoek naar een stadstuintje en verzorg daar wat eigen stekjes, planten, bloemen, groente of fruit. Of allemaal. 
 • Schrijf een brief. Aan jezelf. Toen je 12 was. 
 • Schrijf een brief. Aan jezelf. Over 10 jaar. Of maak een visiebord. Waar hoop je te staan? 
 • Schrijf een brief. Aan je ouders. Wat moet je kwijt? En waar ben je dankbaar voor? 
 • Ga picknicken. Koop alles wat je lekker vindt. Neem iets mee om je mee te vermaken (of niet natuurlijk). En ga luieren in de zon. 
 • Ga kleuren / sketchen. En verbaas jezelf wat je nog kan! 
 • Zoek een boek in de bieb over iets waar je geïnteresseerd in bent, maar niets vanaf weet. En lees het. 
 • Maak een lijstje met 100 dingen die je te gek vindt aan jezelf. (zo veel? Ja, zo veel! Doe je er lekker lang over) 
 • Maak een bucket-list. 
 • Doe yoga in het park, bos, op het strand. Of ergens anders waar je alleen kunt zijn (of heb schijt aan het feit dat je niet alleen bent). 
TIps voor dates met jezelf

Inspiratie. 

Ik hoop vooral dat je hierdoor geïnspireerd raakt om dit ook voor jezelf te doen. En weet dat jij met je actie waarschijnlijk ook weer iemand anders inspireert. En heb je aanvullingen op bovenstaande dates? Laat het me weten in de reacties hieronder. 

Ga je het doen? Ga je alleen op date? Tag me dan op Insta. Dan geniet ik met je mee! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.