Super simpele schooltraktaties

Gepubliceerd op 11 mei 2023 om 08:00

Traktatie inspiratie! 

Traktatie inspiratie nodig? Heb ik voor je! Traktatie tovenaar? Ben ik zeker niet. Nouja. Ik kan genoeg leuke traktaties bedenken. Ik heb alleen geen tijd om ze te maken. Rewind. Ik heb geen zin om ze te maken. Je moet er voorbereiding voor treffen. Alles in huis halen. Op tijd. Dus niet een dag van tevoren bedenken dat je nog wat moet maken. En dat is nogal een uitdaging voor zo'n last minute moeder als ik.  

Je hebt ook kant en klaar oplossingen. Kan ook. Vind ik rete duur. En niet nodig. Want, ja, ik wil dat het er een beetje leuk uit ziet. Voor de foto's en zo. Maar mijn kinderen willen gewoon vreten. Zeg ik eerlijk. 

Dus ja, wat doe je dan? Zoeken naar idioot simpele traktaties. Online. En dan uitproberen. Zelf een beetje opleuken. Mijn vereisten zijn even simpel als uitdagend: 

  • Ik moet het in een uurtje in elkaar kunnen zetten 
  • Ik hoef er niet voor naar 3 verschillende winkels of dingen op tijd te hoeven bestellen 
  • Mag niet meer dan €2 per traktatie kosten (dan kan ik ze net zo goed bestellen) 
  • Het mag een beetje origineel 
Super simpele schooltraktaties

Spektaculaire schooltraktaties 

Spek is top. Want spek heb je doorgaans in huis. En de meeste kinderen lusten spek. Zeker als je het er ook nog zo leuk uit laat zien! 3 simpele traktatie ideeën met spek. 

Traktatie met spekjes van de Hema
Simpele maar originele traktaties
Spektaculaire traktaties

Deze hartspekjes + satéprikkers zijn van de Hema. Uit één zak hartspekjes haal je ongeveer 7 traktaties. Dat is €0,53 ct. per traktatie. 

Een likkoekje met marshmallow, wat glazuurdrip en een kaarsje. Alle ingrediënten zijn bij de supermarkt te halen (in dit geval: Appie). Er zitten 24 kaarsjes in één verpakking, dus ik ga uit van 24 traktaties. Prijs per stuk is €0,28 ct. 

Deze 'twistermallow' + satéprikkers zijn bij de meeste supermarkten te verkrijgen. Prijs Appie voor 10 stuks is €0.29 ct. Je rolt het spekje gewoon op en prikt het aan de satéprikker. Rietje kan ook. Is wat kindvriendelijker. 

Bingo! traktaties

Dit vind ik echt een voorbeeld van een simpele traktatie die oogt alsof je er wel heel veel tijd en moeite in hebt gestoken. Gebruik je laptop. En een printer. Ik gebruik hiervoor zelf heel iets dikker papier (120 gram) met een klein glansje. Neem niet dikker, want dat kan je printer waarschijnlijk niet aan. Je hebt online standaard sjablonen maar je kan ook zelf ontwerpen. Eigenlijk veel leuker, want dan kan je ook nog een leuke tekst toevoegen. Wil je de sjablonen gebruiken die ik hiervoor heb ontworpen? Klik dan even op de afbeelding. Dan kan je ze downloaden. 

De zakjes kun je bij Bol.com of Action kopen. Een mooie gepersonaliseerde sticker maakt het compleet. Deze kun je op heel veel verschillende websites vinden. Ik vind zelf die van Lizet Beek prachtig. Het hoeft overigens niet persé, want een leuke strik maakt het ook al feestelijk. 

Dan nog vullen met iets lekker in hetzelfde thema en je kind kan shinen! 

Voor het herfst thema heb ik een worm dropje van de Appie in het zakje gedaan. 

Voor een traktatie zoals bovenstaand (inclusief zakje, printpapier, potloodje, snoepje en gepersonaliseerde sticker) betaal je €0,66 ct. 

Voor het boerderij thema heb ik er twee varkentjes bij gedaan. Minder suikerrijke opties kan natuurlijk ook. Denk aan mini rijstwafels, zakje appelpartjes of soepstengels. 

Denk ook aan seizoensbingo's! Pasen, Koningsdag, Sinterklaas, Halloween, Kerstmis. Ook leuk om met seizoen-traktaties te werken. Zoals deze mini paas koekjes. 

Poeptraktaties 

Onze dochters zijn in de poepfase. Poep vinden ze kennelijk een fantastisch woord. Alles met poep is daarmee automatisch ook fantastisch. Poeptraktaties zijn dan ook een hit. Onderstaande traktaties heb ik niet zelf bedacht. Maar beter goed gejat dan slecht bedacht. 

Dino poep als traktatie
Unicorn poep als traktatie

De dino's en stuiterballen met unicorns zijn van de Action. De yoghurt rozijntjes zijn van de Jumbo. In het zakje van de unicorn poep zou je ook gekleurde manna's (plofrijst) kunnen doen. Dit is bij de meeste supermarkten wel te verkrijgen. Prijs per stuk circa €0,70 ct. 

Afscheid kinderdagverblijf traktaties 

Het gemak van een leuke print in een zakje met wat lekkers heeft me te pakken. Een leuke tekst op en kaartje met wat versiering ziet er gelijk gezellig uit. Je kunt er bijpassende snoepjes in doen, maar een ingepakt doosje rozijntjes doet het ook altijd goed. Zonder gepersonaliseerde sticker (en een beetje afhankelijk wat je in het zakje stopt) zit je hier op circa €0,23 ct. per zakje. Het meeste werk zit in de kaartjes uitknippen. De rest is een stukje cake. (Klik op de foto voor een link naar het sjabloon). 

Traktaties die je niet kunt eten 

Een traktatie hoeft natuurlijk niet altijd eetbaar te zijn. Het is juist ook eens leuk om over opties na te denken zonder eten (of drinken). Iets van speelgoed is natuurlijk ook een feest om te krijgen! Een leuke verpakking eromheen en je bent klaar. Simpele traktatie. Groots effect. 

Traktaties zonder eten
Sensorische traktaties
Traktatie met speelrijst of speelzand

Je hebt verschillende varianten van krijt.  Maar neem eens standaard stoepkrijt (zoals hierboven) en 'pimp' deze. Met oogjes, bandana (plakfoam) en een veertje. Alles is via Bol.com te bestellen. €1,04 per traktatie. 

Deze vind ik echt origineel en goed gericht op de doelgroep! Sensorische zakjes als traktatie op de babygroep. Met een een mooie kaart erop. Ik zeg eerlijk: de goedkoopste optie is je moeder lief aankijken. Die kan ze vast zelf maken. Je kunt ze ook online kopen. Maar dat redt je niet onder de €2. Het is eerder het dubbele. Maar. Toegegeven: dan heb je echt een originele traktatie. 

Speelrijst! Zijn onze kids dol op. Papa wat minder. Maar hé, je mag een gegeven paard.. juist. De rijst is te verkrijgen bij veel verschillende webshops. Maar bijv. ook bij Haas en Aap in Haaksbergen en bij Kijk & Doe in Almelo. De poppetjes zijn van de Action. Maar je kunt ook bijv. ook een schepje van Dille & Kamille toevoegen. Of speelgoed dieren. 

Gezonde traktaties 

Vanuit scholen en kinderdagverblijven wordt er steeds vaker naar gezondere traktaties gevraagd. Hierin is wel de vraag: wat verstaat de school / kinderdagverblijf / peuteropvang onder 'gezond'? In dit geval ben ik gegaan voor wat fruitopties of een rijstwafel. Met fruit kun je oneindig variëren. 

Gezonde traktatie. Zelf ijsjes maken.
Gezonde traktatie. Nijnte rijstewafel.
Gezonde traktatie. Watermeloen.
Gezonde traktaties. Dino eieren.

Zelf fruit ijsjes maken! Klinkt heftig? Is het het echt niet. Super makkelijk juist. Neem bevroren fruit. Pureer dit. Eventueel met wat (haver of kokos)melk. Giet dit in vormpjes. Het liefst in verschillende kleuren. And that's it!  Leuk en lekker! Wel even checken of school een vriezer heeft. 

Deze traktatie werkt niet echt meer bij oudere kinderen, maar voor op het kinderdagverblijf is deze perfect. Vooral tot 3 jaar zijn de meeste kinderen doorgaans nog dol op rijstwafels. Wat kleine aanpassingen en je hebt een super lieve traktatie. 

Ik zag fantastische watermeloen pizza's online. Belegd met diverse stukjes fruit en gesneden in punten. Echt net een pizza. Maar dan veel kleurrijker. Tof! Maar. Veel werk. Deze vond ik nog beter. Watermeloen op een stokje. Oogt al een ijsje. Is het niet. 

Dino eieren! Deze heeft mijn vriendin gemaakt en vind ik prachtig. Ze heeft oude babypotjes opgespaard. Een zak dino's gekocht en een spuitbus van de Action. Dino's op de deksel geplakt en toen de deksels in kleur gespoten. In een oude doos. Zij heeft er snoepjes in gestopt, maar stop hier druiven in en je hebt fantastische dino eieren. 

Er zijn nog 1.001 traktaties online te vinden. Maar ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om het jezelf vooral niet te moeilijk te maken. Rondom een kinderverjaardag heb je al genoeg te regelen. Dus geef jezelf een break.

Heb je nog andere tips voor me? Ik hoor ze graag! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.