Duurzame kinderverjaardag cadeaus

Gepubliceerd op 18 mei 2023 om 08:00

Kinderverjaardag cadeau inspiratie 

Hier staat een kinderverjaardag op de planning. Ik wil altijd groots uitpakken. Ik hoop dat onze dochters de verjaardagen als bijzonder zullen herinneren. Echt een feest. Met de mooiste taart, versiering en een springkussen. Met veel familie en vrienden. En dus ook veel cadeaus.

Ik merk dat ik steeds meer weerstand voel over de (hoeveelheid) cadeaus. Als de visite weer de deur uit is en je het huis weer schoon hebt, dan blijft daar die lading aan cadeaus over.  Cadeaus die ze fantastisch vinden om te krijgen.  Maar uiteindelijk (vaak) niet heel veel mee spelen. En hebben ze echt zo veel echt nodig? Binnen een jaar staat het vaak al weer op Vinted of Marktplaats. Of nog erger: in de prullenbak. Zo zonde. Zeker niet duurzaam. 

Ik ben geen duurzaamheidsgoeroe . Ik probeer mijn steentje bij te dragen. Maar ik ben ook geen hypocriet. Ik doe nog zat dingen die zeker niet duurzaam zijn. Alleen die cadeaus krijg ik steeds meer buikpijn van. Want het is zo onnodig.  Er zijn zoveel creatieve alternatieven. Hoe ervaar jij dit?

Hieronder deel ik de resultaten van mijn zoektocht naar (meer) duurzame cadeaus. 50 (meer) duurzame cadeaus voor kinderverjaardagen. Om te geven of te vragen. Niet zo van de duurzame alternatieven? Dan heb je misschien toch nog wat aan onderstaande lijst! Dan is het input voor 50 praktische, creatieve en meest gebruikte verjaardagscadeaus. 

Duurzame kinder verjaardag cadeaus

Praktische kinderverjaardag cadeaus (die ook nog een beetje duurzaam zijn) 

In de categorie: deze heb je toch nodig. Kun je dit net zo goed als cadeau vragen. Van deze cadeaus weet je zeker dat ze worden gebruikt. 

#1. Fiets / Loopfiets / Loopauto.

Hierin zou ik ook zeker aanmoedigen om eens naar tweedehands opties te gaan kijken. Kinderen maken hier maar zo kort gebruik van, dat het er vaak nog spik en span uit ziet. Begin wel op tijd met zoeken. Dit vergroot de kans dat je ook echt het item gaat vinden wat je zoekt. 

#2. Kleding.

Mijn dochters krijgen vaak kleding 'zomaar'. Omdat ze het nodig hebben. Of omdat mama het niet kan laten hangen (guilty). Maar het voelt voor hun echt als een cadeau. Waarom dan ook niet als cadeau geven? Ook hier kijk ik naar tweedehands opties. Is het heel veel goedkoper dan nieuwe kleding? Dat kan ik niet altijd zeggen. Tweedehands kan maar moeilijk concurreren met de Zara sale. Maar het is zeker een stuk duurzamer.  

#3. Sloffen 

#4. Pyjama 

#5. Rugtas, broodtrommel en beker voor school

#6. Zonnebril, badkleding of waterschoentjes 

#7. Sjaal, wanten en muts 

#8. Houten of bamboe kledingrek.

Voor alle verkleedkleren. 

#9. Douchegel of badschuim.

En dan een fijne ecologische versie. Bijvoorbeeld de producten van Attitude, Jack n'Jill, Kenko of Pure Green CosmeticsRituals heeft ook een baby(bad)collectie en is in grote mate duurzaam. Maar er zijn nog veel meer opties. Even online struinen. Een duurzaam geurtje is ook een lief cadeau! Dit is wat minder praktisch, maar onze kinderen vinden een geurtje aanbrengen een belevenis op zichzelf. 

10 praktische cadeaus voor kinderverjaardag

Speelgoed kinderverjaardag cadeaus. Geen plastic cadeaus. 

Bovenstaande opties zijn zeker waardevol, maar dit geef je niet echt op een kinderfeestje. Zeker niet omdat je vaak niet weet of ze bovenstaande al wel of niet hebben. No worries. Ik heb andere opties voor je. 

#10. Speelrijst in een bak

Met schepjes en dingen die je samen in het bos kunt zoeken (takjes, dennenappels, stenen, etc.) 

#11. Kinetisch speelzand

In een bak. Dit is eigenlijk alles wat ze nodig hebben. Met een vorkje en lepel uit de bestekbak vermaken ze zich. Of met koekjesvormen. 

#12. Andere sensory play materialen 

#13. Boeken

#14. Blokken van Just Blocks

#15. Teken en kleurmateriaal

Gewone blanco A4-tjes met verfspulletjes zijn hier favoriet. 

#16. Sieraden

Deze zijn niet duurzaam. Maar je hebt duurzame opties. Even online zoeken. En sieraden gaan doorgaans wat langer mee. 

#17. Kartonnen speelhuisjes

Huh? Ja, echt. Je hebt kartonnen versies van een speelraket, speelkasteel, grachtenpand  of poppenhuis. Je hebt ook nog andere opties (check hier de link voor kekke kartonnen speelgoed opties). Plus dat je kind volop mag verven, plakken en tekenen op dit cadeau. Zo kan de jarige job helemaal een eigen raket of tent maken. Dat is toch super tof? 

#18. Eén groot cadeau 

Leg met z'n allen geld bij elkaar voor één groot cadeau. Een trampoline (bijv.) is een magnifiek cadeau. Eén van de cadeaus waar onze kinderen nog iedere dag mee spelen. Ook een best prijzig cadeau. Waarom zou je daarnaast dan nog heel veel meer geven? Vraag vrienden/familie om geld en koop daarvan het cadeau. En geef het gezamenlijk op de verjaardag. Kind blij. Gasten waarschijnlijk ook (want die hoeven nu zelf niet op zoek naar een cadeau). En een stuk duurzamer. 

#19. Spaarrekening 

Zet het geld op de spaarrekening! Kinderen vragen geen omvangrijke cadeaus. Voor de eerste verjaardag zijn wij helemaal losgegaan en uiteindelijk vond Maren de confetti en ballonnen nog het mooist. Dus waarop niet iets kleins kopen (een cadeau is nou eenmaal erg verbonden aan jarig zijn) en de rest lekker op de spaarrekening zetten? 

10 duurzame cadeaus voor kinderverjaardag

Geef een belevenis cadeau 

Dit is mijn favoriet. Want eigenlijk heb je helemaal geen spullen nodig. Onze kinderen kregen van de Sint een bon voor Monkey Town en vroegen me vervolgens alle dagen in de 3 weken erna of we er nu naar toe mochten. Dikke hit dus.

Ook heel creatief: mijn broer maakte ooit een bon voor mijn nichtje. Om te komen logeren. De tegoedbon was inclusief avondeten, film uitkiezen, chipjes en een ontbijt. Simpel idee. Maar ze vond het fantastisch. 

20. Gaatjes laten schieten (en ja.. dan dus wel oorbellen kopen). 

21. Bon voor een speeltuin (lokaal is voor papa en mama ook fijn).

22. Museum jaarkaart.

23. Print een recept uit en maak een mandje met alle benodigde ingrediënten erin (denk bijv. aan koekjes of pannenkoeken). Die kan jarige jet dan samen met papa en/of mama bakken. Of met diegene die het cadeau geeft.  

24. Bon om ijsjes te gaan halen. De meeste ijssalons verpakken het ook nog eens harstikke vrolijk. 

25. Maak een speurtocht. Die hij/zij/hen samen met mama en papa op de fiets moet uitvoeren. Op één van de tussenstops sta jij zelf natuurlijk. Met wat lekkers. 

26. Kaartjes voor een theatervoorstelling. 

27. Kaartjes voor het kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug. Ja, in principe is dit gratis. Maar voor €6,50 steun je het buitencentrum, krijg je een puntmuts en de route. Inclusief alle opdrachten. Leuke middag gegarandeerd. 

28. Ticket voor het zwembad. En dan die hele toffe. Met al die glijbanen. 

29. Voor papa's,  mama's en andere verzorgers: huur een  tipi tent (voor buiten). Ga marshmallows roosteren en vertel kampvuurverhalen. Het mooiste cadeau wat ze kunnen ontvangen is tijd met jou. 

10 creatieve cadeaus voor kinderverjaardag

Tweede kans cadeaus 

Tweedehands heeft een slechte naam. Het is in de lift. Maar er kleeft toch een bepaald imago aan. Zonde! Want er is nog zoveel speelgoed wat een tweede kans verdient. En zeker bij kinderspeelgoed geldt dat het vaak maar voor een korte periode is gebruikt. Even een doekje erover. Of (soms) een likje verf en het is weer zo goed als nieuw. Bij alles wat de kinderen graag als cadeau zouden willen hebben, doe ik eerst een rondje op Vinted. Favoriet bij mij zijn de producten van 'Zara Home'. Als ik aan Zara denk, schiet niet gelijk 'duurzaam' in mijn hoofd. Maar door een tweedekans wordt het wel duurzamer. 

30. Poppenhuis. Zoek eens op Petit Amélie of de poppenhuizen van Deugniet & Co. 

31. Keukentje. Tweedehands zijn ze soms ook al mooi gepimpt. 

32. Step. 

33. Trampoline. 

34. Wobbel board. 

35. (Bord)spellen. Zijn ze hier dol op. 

36. Verkleedkleren. Souza heeft echte droomjurkjes voor meisjes. 

37. Karaoke setje. 

38. Doktersetje / tandarts setje. 

39. Duplo. 

40. Houten Schommel. 

41. Water- en zandtafel. 

42. Eigen stoeltjes voor aan een bureau. Of bijv. voor buiten. 

43. Houten klimrekken (Jindl). 

44. Leertoren. 

45. Houten turnringen. 

46. Hangmat.

47. Loungestoeltje (voor binnen). Ook hier kijk ik graag op Petit Amélie of op Zara Home. 

48. Stapelstenen (Stapelstein). 

49. Flexibele autoweg (Way to Play). 

50. Speelgoed kinderwagen. Ik hou hier sowieso meer van de retro modelletjes. Prima te vinden op Marktplaats. 

20 tweedehands cadeau ideëen voor kinderverjaardag

Ik ben benieuwd of jullie nog aanvullingen hebben. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën! Wat zijn jullie cadeau tips? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.