Let op deze fiscale hacks bij je volgende aangfite!

Gepubliceerd op 5 maart 2024 om 06:00

Let op deze fiscale hacks en krijg geld terug in 2024

Belastingen zijn niet sexy, geld wel! 

Ik kan op geen enkele manier dit onderwerp sexy maken. Maar deze blog kan er wel voor zorgen dat jij keiharde euro's terug krijgt op je bankrekening. Als dat niet sexy is? Als je een 'mannetje' hebt die je zaken regelt kun je op zijn minst vragen of onderstaande ook op jou van toepassing is. Zelf doen of regelen kan ook eenvoudig. Ik loop je er doorheen. 

#1. Middelen 

Deze regeling kennen niet veel mensen. Zonde! Omdat dit echt een herrekening is die je zelf moet aanvragen. Dit gaat de Belastingdienst niet automatisch voor je doen. De regeling is helaas al ingeperkt. Het 'grote' voordeel is er wel van af en inmiddels is de regeling alleen nog maar van kracht voor de jaren 2022, 2023 en 2024. Is dat de periode dat je net meer of minder bent gaan werken? Dan is dit mogelijk voor jou! 

Wat is het? Je hebt vast wel eens gehoord van de verschillende belastingschijven. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen. Als er in de jaren 2022, 2023 en/of 2024 wat in je loon is gewijzigd of gaat wijzigen (bijv. omdat je minder of meer bent gaan werken) dan kun je bij de Belastingdienst 'middeling' aanvragen. De Belastingdienst gaat dan je inkomsten over 3 jaar uitsmeren en herrekent dan het juiste belastingtarief. Als er niet veel in je loon is gewijzigd heeft dit geen zin. Maar als je een stuk minder bent gaan werken ( bijv. 2 dagen of meer)  kan dit betekenen dat je in een andere belastingschijf terecht komt. Het kan ook andersom: als je tot 2022 nog een studie had (of tijdelijk geen werk) en pas in 2023 of 2024 bent gaan werken is deze regeling interessant. 

Wil je weten of jij geld terug kan krijgen op deze manier? De Belastingdienst heeft een stappenplan op de website die je door de berekening heen loopt. Niet laten afschrikken nu. Dit kan jij gewoon! 

  Wanneer is deze regeling interessant? 

  Concreet: als je meer of minder bent gaan werken en je inkomsten voorheen boven de €69.000 was (2022) of boven de €73.000 (2023 en 2024). Dit verschil in loon kan zijn omdat: 

  • Je vanwege kinderen minder bent gaan werken 
  • Je na de voltijd studie bent gaan werken 
  • Je een sabbatical neemt of hebt genomen 
  • Of onbetaald verlof 
  • Wanneer je een ontslagvergoeding krijgt (waardoor je loon éénmalig een stuk hoger kan uitpakken) 
  • Helemaal gestopt bent met werken  
  • Bent gaan werken als ZZP-er, freelancer of ondernemer of je hierdoor jaarlijks een fors wisselend salaris hebt

  #2. Zorgkosten 

  Misschien denk je bij jezelf niet gelijk aan zorgkosten. Maar we hebben allemaal wel eens zorgkosten die niet worden vergoed (of slechts deels worden vergoed). Die zorgkosten zijn dan voor je eigen rekening. Deze kosten kun je aftrekken van de te betalen belasting uit werk en woning waardoor je of minder belasting betaald. Of zelfs geld terugkrijgt. 

  Er is wel sprake van een drempelbedrag. Wat dit bedrag is, is afhankelijk van je inkomen. Hoog inkomen? Hoog drempelbedrag. Hierbij geldt ook: 

  - Je mag geen kosten aftrekken die je vergoed hebt gekregen 

  - Je mag je eigen risico niet aftrekken 

  - Het moeten noodzakelijke kosten zijn. Dus die botox rekening moet je echt zelf betalen. 

  Wanneer wel interessant? 

  Hierboven zie je een heleboel 'niet mogelijk', maar wanneer maak je dan wel gebruik van deze regeling? 

  • Als er sprake is van chronische ziekte binnen het gezin. Hierbij worden niet alle kosten vergoed. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten die je maakt voor de vele ziekenhuisbezoekjes. Ook dit is aftrekbaar! 
  • Als je hoge kosten hebt voor voorgeschreven medicijnen (bijv. omdat ze maar deels vergoed worden). 
  • Kosten voor de tandarts. Bijvoorbeeld kosten voor een beugel of andere grote kostenpost. 
  • Verplichte inentingen als je op reis gaat. 
  • Fysiotherapie (als dit niet in de basisverzekering zit). 
  • Specialistische zorg: zoals diëtist, ergotherapeut, logopedist, mondhygiënist. En nog meer. Check de lijst hier
  • Ivf behandelingen onder de 43 jaar zijn deels aftrekbaar 
  • Er zijn vaste aftrekbare bedragen voor verschillende vormen van diëten. Ook bijvoorbeeld voor voedselovergevoeligheid! Enige kanttekening hierbij is dat het op voorschrift van een arts of diëtist moet zijn.  

  Hierboven voor jou mogelijk aan de orde? Verzamel alle zorgkosten die je hebt gehad in 2023. Vul bij de belastingaangifte deze kosten in. Dan rekent het programma automatisch uit wat je drempelbedrag is en hoeveel aftrek je recht op hebt. 

  #3. Groen beleggen

  Als je vermogen hebt (dat is spaargeld + beleggingen) betaal je hier belasting over. Over de eerste €57.000 niet. Heb je een fiscale partner? Dan betaal je over de eerste €114.000 geen belasting. Als je 'groen' belegt (ofwel: kiest voor een duurzaam beleggingsfonds) dan heb je een vrijstelling van €65.000 respectievelijk €130.000! Anders betaal je 6,17% aan belasting over de belegging in 2023. Dit scheelt dus! 

  #4. Zelf pensioen regelen? Lucky for you is de pensioenbelegging aftrekbaar! 

  Dit punt is met name voor de ZZP-ers en ondernemers onder ons. Die zelf een pensioen moeten regelen. En die dit beleggen. De inleg voor je pensioenbelegging is namelijk aftrekbaar voor je inkomen uit werk en woning (box 1). Voorwaarde is dat deze in je jaarruimte valt. De jaarruimte is net in 2023 verhoogd naar 30% van het inkomen waar je mee spaart. En je kunt nog 10 (!) jaar terug voor niet-benutte jaarruimte. De Belastingdienst heeft hiervoor een handige rekentool. Check het hier

  In slaap gevallen? Of ben je nu juist getriggerd? Als iets in bovenstaande onduidelijk is, drop het dan in de comments! Ik reageer en zo hebben andere lezers hier ook weer extra info aan! 

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.