Opvang voor je kroost - Wat kost dat nou?

Gepubliceerd op 25 mei 2023 om 12:11

Kinderdagopvang. Wat een zegen dat het bestaat! We hebben er ruim 5 jaar dankbaar gebruik van gemaakt. Ik mag met veel plezier werken. En de wetenschap dat de meisjes daar ondertussen in goede handen zijn geeft me rust overdag. 

We maken nu geen gebruik van buitenschoolse opvang, maar dat brengt ons soms wel in lastige situaties. Voornamelijk als het vakantie is. Zie maar eens al die schoolvakanties en studiedagen op te vangen als dat eigenlijk op je werkdag is. Ik ben bovendien niet zo goed in dingen 'half' doen. Werken met kinderen thuis is aan mij niet besteed. Dus ik ben me er toch maar eens in gaan verdiepen. In de buitenschoolse opvang (BSO). Naast dat ik rekening moet houden met (lange) wachttijden op sommige locaties ben ik ook benieuwd naar de financiële gevolgen van de keuze voor buitenschoolse opvang. Ik dacht: ik ben vast niet de enige die deze vraag heeft. Dus laat ik delen waar ik in mijn zoektocht op uit kwam!

  Wat kost kinderdagopvang?

  Wat betalen wij voor de kinderdagopvang? 

  Onze dochters gingen twee volledige dagen naar de kinderdagopvang. We hebben niet de dagopvang met het goedkoopste tarief in Almelo, dus ik denk dat deze gegevens een redelijk gemiddelde weergeven. Het verschilt natuurlijk per dagopvang (en hoeveel uren je verplicht bent om af te nemen). Ook kan het uit maken of je flexibele uren hebt of niet. Flexibele uren zijn in verhouding duurder. Wat fiscaal ook onaantrekkelijk is, want de Belastingdienst kent een maximaal tarief wat ze vergoeden. Boven dat tarief vergoeden ze niets. (maximaal tarief in 2023 = €9,12).

  Onze kinderen gingen van 7.30 tot 18.30. Zo lang gaan ze eigenlijk niet, maar voor een dagtarief betaal je wel tot 18.30. En dan 2 dagen in de week. Daar betaalde wij €1.750 voor. Dit is tegen een tarief van €9,18. Voor 1 kind, 2 dagen in de week, betaal je vervolgens de helft. Dus €875. 

  Maar dit is het 'bruto bedrag'. Oftewel: het bedrag voordat je de vergoeding van de Belastingdienst er vanaf hebt getrokken. De Belastingdienst is afgelopen jaren best genereus geweest als het gaat om een vergoeding voor de kinderopvang / gastouder / buitenschoolse opvang. 

  Ik ga even uit van een modaal inkomen (dat is in 2023 grofweg €40.000 op jaarbasis). Ik ga er bij de berekening van uit dat er één ouder fulltime werkt en de andere ouder 50%. Dus ik ga uit van een gezamenlijk modaal inkomen van €60.000. 

  In dat geval krijg je van de Belastingdienst €1.506 per maand terug. Dus per saldo betaal je dan €244 voor 2 volledige dagen opvang. Als er 1 kind twee dagen gaat dan krijg je €690 terug van de Belastingdienst. Dus dan betaal je zelf €185 netto. In verhouding is het tweede kind dus  'voordeliger' als je het hebt over de kosten voor kinderdagopvang. 

  Wat kost buitenschoolse opvang?

  Bereken zelf op welke toeslag je recht hebt 

  Jij denkt nu vast: Bren, dit klopt dus helemaal niet met mijn gegevens. Dat kan. Ik ga uit van een gemiddeld inkomen. Maar wie is nu gemiddeld? Als het inkomen in jullie situatie hoger is dan krijg je minder vergoeding vanuit de Belastingdienst. Mocht er minder inkomen in je gezinssituatie zijn, dan krijg je vanzelfsprekend meer toeslag vanuit de Belastingdienst. Dat principe is natuurlijk een mooie eerlijke verdeling. Echter pakt dat soms wat vervelend uit. Als je bijv. loon in natura krijgt (zoals een auto van de zaak) of je hebt een eigen onderneming. Dan zijn je 'inkomsten' zoals de Belastingdienst dit hanteert, een vertekend beeld. Dat is doorgaans niet het bedrag dat op je bankrekening komt. Maar dat is wel het bedrag waarop je toeslag wordt berekend. 

  Ook is het tarief per kinderdagopvang anders. Binnen de regio lijkt er niet heel veel verschil in te zitten, maar €1 per uur verschil kan voor twee dagen kinderdagopvang per kind oplopen tot ruim €90 per maand extra. Dus het loont om ook daar eens naar te kijken. Dit is wel een bruto tarief natuurlijk. Dit hoeft niet het bedrag te zijn wat je netto betaald. 

  Natuurlijk zal de grootste beslissende factor zijn waar jullie een goed gevoel bij hebben. Wat past er bij jou / jullie en bij je kind(eren). Maar als er twee opvanglocaties zijn die beiden goed voelen, laat dat eens doorrekenen wat dit voor jullie situatie betekent.  Zodat je op zijn minst een goed geïnformeerde beslissing kunt maken. Dit wil de administratie van de betreffende kinderdagopvang zeker voor jullie doen. Als je het vraagt kunnen ze zelfs al gelijk de berekening van de Belastingdienst meenemen.

  Als je in een gezinssituatie zit waarbij één van beide ouders geen 'traditionele' werktijden heeft dan zou ik ook eens kijken naar de mogelijkheden voor flexibele opvang. Met 'traditioneel' bedoel ik in dit geval van 9.00 tot 17.00. Ja, flexibele uren zijn in verhouding duurder. Maar onnodige uren afnemen is ook duur. Ook hier loont het om de opvang te vragen naar wat de specifieke kosten zijn voor jullie situatie. Via deze rekentool van de Belastingdienst kun je ook zelf vrij eenvoudig berekenen waar je recht op hebt, aan toeslag. 

  Wat krijg ik terug van de Belastingdienst voor kinderdagopvang?

  Wat betalen wij voor buitenschoolse opvang. 

  Nog niets. Ik ben nog aan het oriënteren. Bovendien moet ik nog eerst plek zien te vinden. Ik weet wel wat de kosten zijn. Het zou bij ons gaan om 1 dag in de week. Van 14.00 tot 18.00. Voor 2 kinderen. Daarvoor betaal je €380 (dus €190 per kind). Maar let op! Als de kinderen op die dag geen school hebben kun je ze ook de gehele dag naar de opvang brengen. Dus in vakanties of met studiedagen. Dit is al meegenomen in de het aantal uren. 

  En ook hier komt de Belastingdienst je tegemoet. Als ik dit meeneem in de berekening van de Belastingdienst en ik vul weer een modaal inkomen (x 1,5) in, dan laat de berekening zien dat je in deze situatie maandelijks €328 aan toeslag ontvangt. Ofwel: dan betaal je voor de BSO 'slechts' €52 in de maand. Dit is alleen ter indicatie. Ook hier geldt: maak het via de berekening specifiek voor je eigen behoeftes en gezinssituaties. 

  Wat betaal ik zelf aan kinderdagopvang?

  Financiële tips 

  Peuteropvang 

  Waar ik nu overheen ben gestapt is de peuterspeelzaal. Dit is doorgaans voor kinderen vanaf 2 jaar. Peuterspeelzaal tarieven kunnen een stuk gunstiger uitpakken omdat de gemeente hier doorgaans een bijdrage in doet. Oftewel: peuterspeelzaal is goedkoper dan kinderdagopvang. In sommige gemeentes loopt de subsidie op tot 100% vergoeding! Je hebt doorgaans recht op een x aantal uur (in Almelo is dit 8 uur). Dat kan dan worden verdeeld over 2 dagen. Als je spruit wat extra hulp nodig heeft (bijv. met de taal of spraak) dan kan dit nog eens met 8 uur extra worden verlengd. Deze 8 uur extra zijn (binnen Gemeente Almelo) altijd kosteloos. Denk je dat je hier recht op hebt? Vraag er dan naar bij het consultatiebureau. 

  Gastouder 

  Ook kan het voordeliger zijn om opvang via een gastouder te regelen. Het moet in eerste instantie wel bij je passen. Gastouders hebben vaak wat kleinere groepen kinderen. Dit kan je als voordeel ervaren, maar misschien ook wel als nadeel. Ik denk dat dit erg afhankelijk van je eigen wensen en kind is. Maar het kan wel financieel voordelig zijn. Omdat de tarieven daar doorgaans lager liggen dan bij een kinderdagopvang (kindcentrum). Aan de andere kant kan een gastouder wat minder flexibel zijn bij ziekte (omdat er bijv. geen vervanging voor de gastouder beschikbaar is). En niet iedere gastouder biedt buitenschoolse opvang aan. Dus dat is even het uitzoeken waard. 

  (Financiële) Voordelen

  De vraag is natuurlijk in hoeverre wil je gebruik maken van kinderdagopvang / BSO? Als je meer verdient als het tarief wat je betaald is het doorgaans 'voordeliger' om meer te gaan werken en je koters naar een kinderdagopvang, gastouder, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang te brengen. Zeker omdat de Belastingdienst hierin tegemoet komt. Dat doet de Belastingdienst natuurlijk niet voor niets. Via deze weg wil de overheid ook stimuleren dat ouders meer gaan werken. Naast dat het een direct financieel voordeel oplevert, heeft het nog meer voordelen: 

  • In sommige situaties zorgt dit voor meer carrière mogelijkheden. Voor meer verantwoordelijke banen kan worden gesteld dat je een x aantal uur op kantoor c.q. aan het werk moet zijn. Ook spreek je op deze manier meer collega's en hoor je misschien wel meer binnen een organisatie. Gewoon omdat je er vaker bent. 
  • Je kan er ook voor kiezen om die tijd, dat ze naar de opvang zijn, niet te werken maar op een andere manier voor jezelf te kiezen. Een perfect moment om te doen wat jij leuk vind. Dit is alles waar ik voor sta, maar wat (voornamelijk moeders) nog veel te weinig doen. Maar bedenk je: een blije vrouw is een blije moeder!
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die naar een goede opvangorganisatie gaan slimmer, zelfverzekerder en socialer zijn. Je investeert dus ook in de toekomstige educatieve en emotionele welzijn van je kind(eren). 
  Rekenvoorbeeld: wat ben je kwijt aan kinderdagopvang?

  Bij dit soort beslissingen draait het natuurlijk niet (alleen) om financiële overwegingen. Je doet voornamelijk wat goed voor je voelt. Ik merk toch dat die jaren dat ze zo klein zijn, zo idioot snel gaan. Ik knipper met mijn ogen en er is weer een jaar voorbij. Met name daarom wil ik ook graag meer bij de kinderen zijn. Fulltime werken is voor mij daarom geen optie meer. 

  Hier geldt zeker: Doe wat voor jou / jullie goed voelt. Financieel voordeel of niet. Opvang draagt bij aan de sociale ontwikkeling van kinderen en aan educatie in voorbereiding op de basisschool. Maar zelf thuis zijn voor de kinderen (of opa, oma, zus of whatever) heeft het voordeel dat je kroost ook echt even alle aandacht krijgt. Daar is ook wat voor te zeggen. 

  Ik denk altijd zelf 'it takes a village to raise a child'. En voor mij is opvang een onderdeel van die village.

  Wat werkt voor jullie? 

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.