Terras top 50 met kinderen!

Gepubliceerd op 6 juli 2023 om 08:00

In en om Twente - Deel 1 (van 2)

Ik smacht naar het moment. Zeker in de winter of in het koude voorjaar. Die eerste warme zomerdagen. Eindelijk het terras weer op. Vind ik verrukkelijk. Lekker laten bedienen terwijl ik met de neus in de zon zit. Eega en ik zijn terras fanaten. Maar dat betekent niet dat we ieder terras leuk vinden. No ma'am. Je moet er fijn kunnen zitten (qua meubels). Een mix van zon en schaduw (want: ik wil vaak nog even in de zon en eega het liefst in de schaduw). Iets kleinschaligere terrassen trekken ons wat meer. Waar je ook dichtbij kunt parkeren (of waar we met de fiets naar toe kunnen). En een goede kaart. Er hoeft niet persé veel op te staan als het maar van kwaliteit is. Aromatische koffie, licht rosétje of een verrassende borrelplank. 

En alsof dit nog niet genoeg wensen zijn is daar zo'n 3 jaar geleden nog een element aan toegevoegd: het moet kindvriendelijk zijn. Oftewel: graag iets te spelen op locatie voor (kleine) kinderen en wat alternatieven voor ze op de kaart. Bij voorkeur niet de standaard 'Fristi & frietjes'.

Dit zijn de 50 fijnste terrasjes met kinderen die wij hebben ontdekt binnen Twente (of een redelijke straal vanaf  Twente) en die ik graag met jullie deel! Deze week deel 1. De eerste 25 top terrassen in en om Twente met kinderen. 

De 50 leukste terrasjes met kinderen in Twente

De Karmeliet in Zenderen 

Aangename terrassen in Almelo

#1. (Bij) Natuurhus in het Doepark 

Lievelingsterras. Dat komt voornamelijk door de fantastische speeltuin. Spelen met water, zand en houten speeltoestellen die mooi verdeeld zijn over de grote speeltuin. Daaromheen een prachtig stadspark. De (borrel)kaart is gevarieerd. Ook veel vega opties. De kindertosti's komen met wat fruit 'on the side' (vind mama dan weer fijn). Aantal tafeltjes zijn beperkt. Maar als je er één hebt bemachtigd dan wil je ook niet meer weg! 

Bij Natuurhus, een top terras in Almelo
Top terrassen Almelo
Genieten BIj Natuurhus op het terras met kinderen

Bij Natuurhus 

#2. Solera

Solera is net bezig om haar terras te vernieuwen. Vroeger stond hier steevast in de zomer een springkussen op het terras. Die is verdwenen, maar er is een prachtig klauterparadijs voor terug gekomen. Padres en madres kunnen hier aan de Spaanse tapas en sangria. Het is een groot terras, maar het is knus opgezet. En, ook niet geheel onbelangrijk, heerlijke stoelen. Kom maar op met die zomer! 

Solera is een kidsproof terras in Almelo
Solera is een top terras in Twente

Solera

#3. Het Tusveld

Euh.. dit is niet echt een horeca locatie. Niet echt. Maar ook weer wel. Ken je het concept 'rustpunt'? Dit zijn kleine gelegenheden waar je even kan zitten en wat drinken na een fietstocht. Een rustpunt dus. Op het Tusveld zit zo'n rustpunt (Erve van de Wal). Het is een klein huisje met terras midden in de weilanden. Je kunt er ijs kopen, wat te drinken en ze hebben er soms huisgemaakte taartjes. Er zijn geen speeltoestellen voor de kinderen, maar hier zo in de natuur kunnen ze heerlijk rennen. En moet je ze echt even 'uitlaten': stap dan op de fiets en fiets een klein stukje door naar de 'Doorbraak'. Een prachtig wandelgebied. Ook leuk op het Tusveld: de Grote Bevenkelsboekenboom. Lees hier met je kroost een boekje voordat je op de fiets stapt naar de volgende bestemming. 

Top terras in Bornebroek met kinderen

Erve van de Wal  - Tusveld 

Top terrassen in Tubbergen 

#4. Kampkuiper - Harbrinkhoek 

Eega en ik zijn hier jaren geleden getrouwd. Een liefdevolle dag. De Kampkuiper heeft daarmee al een streepje voor op de rest. Kracht van Kampkuiper is dat het eten en drinken hier altijd goed is. En staat Michon in de bediening? Dan wordt je zeker hartelijk verwelkomt. Die regelt het tot in de puntjes voor je. Met een glimlach. 

Je plek op het terras kun je strategisch kiezen (zon / schaduw / dicht bij de speeltuin of juist zo ver mogelijk er van af). Onze kinderen zijn dol op deze speeltuin. Relatief klein, maar veel te doen. En als ze oververhit raken van het spelen dan koelt een romig soft ijsje ze zo af.

Kidsproof terras in Harbrinkhoek
Kidsproof terras in Tubbergen

Kampkuiper - Harbrinkhoek

#5. Troubadour

In mijn hoofd zag ik hier nog een ietwat gedateerd familie restaurant. Maar dat is niet meer. Team Troubadour heeft er alles aan gedaan om dit naar 2023 om te toveren. Het resultaat mag er zijn. De binnenspeeltuin is niet zo aan mij besteed (too much prikkels in één hok), maar de speeltuin buiten is om je vingers bij af te likken. En die telt in de zomer. Het terras zelf ligt aan de rand van de speeltuin, maar je zit er niet gelijk met je neus op. Dus goede ligging als je het mij vraagt. Op de uitgebreide lunchkaart staan genoeg kindvriendelijk genot. Pannenkoeken, tosti's, wraps en belegde broodjes doen het allemaal prima bij onze kinderen. 

#6. Hoeve Springendal Hezingen 

Ergens tussen Oud Ootmarsum en Hezingen ligt natuurgebied Springendal. Ten eerste heerlijk om te lopen. Ten tweede heerlijk om bij Hoeve Springendal het terras op te gaan. Het terras is niet groot. Knus. Geen uitgebreide kaart, maar wel gevarieerd. En smakelijk. Er is een kleine speelplek. Wat het echt leuk voor kinderen maakt is dat er boerderij dieren rondlopen. Om 9.00 en 17.00 mag je zelfs komen helpen bij het malen van het graan en voeren van de dieren! Ook zijn er kinderboekjes en spelletjes aanwezig. Als je er geen genoeg van kan krijgen: boek je ook nog een kinderactiviteit. Kijk hiervoor op de website. 

Heerlijke terrassen in Hengelo 

#7. Twentse Bierbrouwerij

Wij zijn fan van het eerste uur. Van toen het nog op het Hazemeijer terrein was gevestigd. Maar eerlijk: deze omgeving past beter bij de Twentse Bierbrouwerij. Grootser. Meer groen. Meer festival sfeer. Dit staat haar goed. Het terras is een fijne plek. Echt om neer te ploffen met een koud biertje. Keuze genoeg. Voor de kinderen is er een grote speeltuin aanwezig. Het Twents Blagenbos met genoeg klimtoestellen, glijbaan en schommels. En direct naast het terras. Dus je kunt de blagen ook makkelijk in de gaten houden. 

Top terras met kinderen in Hengelo
Twentse Bierbrouwerij: een heerlijk terras met kinderen
Top terrassen in Twente met kinderen

Twentse Bierbrouwerij 

#8. Paviljoen de Ontmoeting

Een terras in een parkje. Dat begint al prettig toch? Dan voegen we ook nog een mooie waterplas toe waar je heerlijk over uit kijkt als je op het terras zit. En we toppen het af met een vermakelijke speeltuin (met houten schip). De keuze op de lunch en borrelkaart is beperkt en niet heel fantasierijk, maar met een flammkuchen zit je doorgaans wel snel goed (ook bij kids). 

Waar het Prins Bernhardplantsoen zich overigens ook heerlijk voor leent is om zelf een kleedje mee te nemen en een 'lucky basket' bij Stoet Hengelo te halen. Stoet heeft een 'volwassen' basket, maar ook één voor kinderen. Hoe leuk? 

#9. Lust

Een aangename verassing! Dat omschrijft Lust het beste. Op het Hazemeijer terrein in Hengelo heeft Lust haar terras omgetoverd tot 'urban beach'. Deze vibe klopt helemaal. Tussen de industriële gebouwen, met je voeten in het zand en loungebeats op de achtergrond. Als ik hier in de buurt zou werken dan werd dit mijn vrijmibo hotspot. Maar dus ook perfect op een zaterdag- of zondagmiddag met kinderen. 

Wat ik hier zo zo tof vind, is de kinderkaart. Eindelijk een originele kaart! Wat dacht je van een gebakken witvisje met risotto? Een foccacia met zalm? Of een freakshake? Don't worry. Ook meer gangbare gerechten staan op de kaart (frietjes, mini burger of pasta bolognese). Ook een dikke pré: de voorzieningen! Er zijn veel parkeerplekken, maar het ligt ook erg dicht bij centraal station Hengelo. Hoe leuk is het om eerst met de trein hier naartoe te komen? 

En, mocht bovenstaande je nog niet overtuigen, Oyfo techniekmuseum zit naast Lust. Een interactief museum om kinderen laagdrempelig kennis te laten maken met techniek. Het gaat over stoommachines, smartphones, robots, energiebronnen en de planeet. Genoeg te zien, te doen en te beleven hier. En daarna kletsen en chillen bij Lust. Klinkt als een mooie zondag toch? 

Fijne terassen in Twente met kinderen
Kidsproof terras in Hengelo
Lekker terrasje pakken met kinderen in Twente
Lekker terras met kinderen in Hengelo

Lust 

Duidelijk het leukste terras van Delden 

#10. 't Hoogspel 

Hier zit wat jeugdsentiment. Ik kan me gewoon nog herinneren dat ik hier zelf met mijn ouders ben geweest. Dat is ook nog niet zo lang geleden natuurlijk... Maarrrr, nu kom ik er graag met mijn eigen kinderen. En man. En hond. Nouja.. ik heb geen hond. Maar dat zou hier dus perfect kunnen. Want. Naast een mooie grote buitenspeeltuin en een kindermenu hebben ze ook aan de vriendelijke viervoeter gedacht. Zo hebben ze een heel hondenmenu! Geniaal bedacht. Kom maar door met die puppychino's. 

Top terras in Delden met kinderen
Terrassen met speeltuinen in Twente
Mooiste terras van Delden met speeltuin
Twentse terrassen met speeltuin

Enige terrassen Enschede

#11. Van Doorn & Doorn

Het kan haast niet zijn dat je nog nooit van deze prachtige horeca locatie hebt gehoord. Het kan wel zo zijn dat je niet hebt meegekregen dat er nu een heuse beachclub op het terras is gerealiseerd. Lekker voor jou. Met je voetjes in het zand is instant vakantiegevoel. De kaart is hier subliem. Verrassend. In de kern healthy. Maar met een twist hier en daar. Lekker voor de kinderen. Want er is een fraaie speeltuin. En een speelkoffer binnen. En een kindermenu op de kaart.

FIjne terrassen met kinderen in Enschede
Terrassen met speeltuin in Enschede
Kidsproof terrassen in Enschede

Van Doorn & Doorn

#12. Schenkerij Wattez

Dit restaurant ligt in het G.J. van Heekpark in Enschede. De Schenkerij biedt dagbesteding aan cliënten van de Aveleijn. Op het terras kun je schuilen voor de zon in de schaduw van de omvangrijke bomen. Naast het terras ligt een speeltuin met klimtouwen, klimtoren, schommels en glijbanen. Niet overweldigend. Maar ook niet te klein. Precies goed. Eigenlijk net zoals de Schenkerij zelf. Voor de kinderen is geen zeeën van keuze. Maar poffertjes of een tosti is ook helemaal in orde. 

Terras met speeltuin in Enschede

Schenkerij Wattez

#13. Forelderij

In de kern is dit een forel visserij. Maar laat je niet foppen. Eigenlijk is het een top terras. Een avontuurlijke speeltuin, een relaxed plekje in de zon, een tuinderij en zelfs nog een bloemen pluktuin. Hier is van alles te doen. Jij met een latté in de zon, spelende kinderen en dan ook nog bloemen mee naar huis. Cadeautje!

Speeltuinen Twente
Speeltuinen in Twente met terras

Forelderij

Terrasjes net over de grens

#14. Else am See

In Duitsland zitten een tweetal zomerse strandtentjes waar je schön op het terras kunt zitten. De eerste is gevestigd in Schuettorf: Else am See. Aangrenzend aan het terras is een groot stuk strand. Met speeltoestel. Als je strategisch een plekje zoekt kunnen de kinderen zich meesterlijk vermaken in het zand (zeker als je zelf schepjes, emmertjes en bekertjes meeneemt). En kun jij meesterlijk aan de Aperol. Qua eten moet je het met een pizza voor de kinderen doen. Goed excuus om dat zelf ook te bestellen. 

#15. Pier 99

In Nordhorn zit het andere Duitse pareltje. Pier 99. Hier zit geen speeltuin bij. Maar aan de zijkant kun je wel met een stoeltje in het zand zitten. Again: schepjes en emmertjes mee en ze vermaken zich wel even. Dierentuin Nordhorn zit hier om de hoek. Dus je zou je kroost ook eerst even kunnen laten uitrazen in de dierentuin om vervolgens te chillen bij Pier 99. Pier 99 heeft een heel uitgebreide kaart, waarvan de helft eigenlijk al uit drank bestaat (je bent een Duitse horeca gelegenheid of niet). Maar ook wat opties voor de kinderen! 

Kidsproof terrassen net over de grens bij Duitsland

Else am See

Dol op terrassen in Denekamp

#16. Fox 

Ik zag op Insta al vaker Fox voorbij komen als beeldschone trouwlocatie. Festival tenten met lange tafels eronder om uitgebreid met vrienden en familie te tafelen. Prachtig aangekleed. Daar zetten ze een heel fijn sfeertje neer. Die sfeer ervaar je ook zeker op het terras. In het restaurant ervaar ik dat niet. Maar hey, het draait hier om het terras! De kleine speeltuin biedt even vermaak, maar de grote schommel (aan de boom) is een grote hit bij onze dames. 

Kidsproof terras in Denekamp
Restaurant met speeltuin in Denekamp

Fox 

Hemelse terrassen in Haaksbergen 

#17. Erve Hooge Esch - Buurse 

Ik ga erg goed op dit soort locaties. Een boerderij midden in de weilanden, een gevarieerde speeltuin en heel veel huisgemaakte producten op de kaart. Zo is hier een eigen ijsmakerij en bierbrouwerij! Er is een uitgebreide pannenkoeken kaart voor kinderen. Maar mama heeft al lang de pannenkoeken met ijs op de kaart gespot. Nope. Ik ga hier voorlopig niet weg. 

#18. De Haarmühle

Als ik online zoek naar de Haarmühle zie ik dat het onder Haaksbergen (Buurse) valt. Als ik doorklik op de website dan is het kennelijk toch Duits grensgebied. Is zeker niet erg. Ik hou van de Duitse gemütlichkeit. En wat is hier veel te doen! De bijbehorende speeltuin heeft een grote glijbaan, een klimkasteel, fietsjes en motorscooters! En. En. En je kunt er een stuk gaan varen of een huifkartocht doen. Lekker kneuterig. Maar een hele beleving voor de kinderen. 

Exquise terrassen in Enter

#19. Landgoed Het Rheins

Meeeiiid! Wat een fijne plek is dit. Niet alleen een vermakelijke speeltuin (met luchtkussen en kabelbaan) maar ook een kinderboerderij.  Kleinschalig. Eentje waar de kids alleen naar toe kunnen. Terwijl jij achter je cappuccino met een schuin oog alles in de gaten kan houden. Voor de kids hebben ze homemade lemonade, poffertjes en tosti's. Wat er overblijft kan naar de varkens. Vinden de kinderen prachtig.

Restaurant met buitenspeeltuin in Enter
Kidsproof restaurant met kinderboerderij, in Enter

Landgoed Het Rheins

Geen prut in De Lutte

#20. Paviljoen Lutterzand

Natuurgebied Het Lutterzand is een wonderschone fiets- en wandellocatie. Het bestaat uit bossen, heidevelden, zandverstuivingen en waterplassen. En vooral dat laatste  is bij onze kinderen heul erg interessant. Aanrader dus om de regenlaarzen aan te doen. Of doe lekker de schoenen uit. Aanrader is ook om na de tijd lekker op het terras van Paviljoen Lutterzand te chillen. Er is een (omheinde) speeltuin bij. Veilig voor als je kinderen hebt die graag op onderzoek uit gaan. Ook binnen is er genoeg speelgoed aanwezig. Ook vet: via Paviljoen Lutterzand kun je als gezin ook gaan schatgraven

Wat er op de kaart voor kinderen staat? Wat dacht je van een kinder ontbijtplankje, broodbollenprikker, pannenkoeken, kindernacho's of oesterzwamkroket? Dat zijn kinder-keuzemogelijkheden 2.0 toch? 

Overheerlijke terrassen in Oldenzaal 

#21. Klein Afrika

Een grote speeltuin in het zand, een terras dat hier direct op uitkijkt en de mogelijkheid om alpaca's, struisvogels, geitjes en varkentjes van dichtbij te zien. Dit moet een terrastopper zijn. Ik vind het (vooral met kleine kinderen) zo ontzettend fijn dat ze in het zand kunnen spelen en dat ik er gelijk naast zit. Geeft rust en wat vrijheid. Ten minste vrijheid genoeg om de verse muntthee eens warm om te drinken. 

Voor €2 kun je ook een route achter de speeltuin langs lopen waar je allemaal verschillende dieren ziet. Onze dames zijn erg onder de indruk dat we zomaar langs de geitjes kunnen lopen. En zelfs zomaar kunnen aaien! (Wat ook wel een klein beetje spannend is.) De struisvogels zijn ook wel erg indrukwekkend. (Vond mama ook.) 

Op de kaart voornamelijk pannenkoeken. Daarnaast is er ook een 'gewone kaart', maar die is niet echt op kinderen gericht. Desalniettemin... prima hotspot voor een terrasmiddag met kinderen. 

#22. Hulsbeach 

Ken je het Hulstbeek? Dat is sowieso al een uitstekende locatie in de zomer met kinderen. Een speelbos, waterplas met kleutergedeelte en lekker veel strand om te spelen. Ze hebben het alleen ook nog heel iets aangenamer voor de ouders/verzorgers gemaakt: Er is namelijk een beachclub op het Hulstbeek gecreëerd. En dat is me toch een fijne optie! Terwijl kroost lekker met de voeten door het water rennen (of misschien wel helemaal in het water gaan) kun jij lekker socializen met je vriendin, inclusief zomerbeats op de achtergrond. Er zijn in de zomer ook geregeld activiteiten gepland. Houd de socials in de gaten voor de middagen dat er waterpret, strandballen spektakel of een springkussenfestijn is georganiseerd. Leuke tip deze ook voor in de zomervakantie met de koters. 

Kaart is wel zeer beperkt en staat niet veel voedzame snacks op voor kinderen. Handig om zelf wat (alternatieve) snacks mee te nemen. Drinken is hier wel voldoende. 

Zinderend terras in Zenderen

#23. De Karmeliet

Tussen Zenderen en Hertme, iets voorbij de kerk, ligt een idyllisch theehuisje. Je bent gearriveerd bij Theehuis De Karmeliet in Zenderen. Theehuis, ja. Maar ook een zalige plek om te terrassen. Lunchen, borrelen: het kan hier allemaal. Links naast het terras ligt, onder de koelte van de bomen verscholen, een klein maar avontuurlijk speeltuintje. Met klauterspeeltoestellen en een heuse kabelbaan. Daarnaast kunnen de kids lekker dwalen in de grote bloemen (en kunst!)tuin aan de andere kant van het terras. 

Ouders zitten hier ook lekker, want het heerlijke gebak, de broodjes, bitterballen: nagenoeg alles wordt zelf door het team gemaakt. Zelfs het siroop voor de ranja van de kinderen is homemade. Ik hou daar zo van! 

Nieuwsgierig geworden naar dit theehuis? Check ook mijn andere blog

Mooiste terras van Zenderen
Kidsproof terras in Zenderen
Terras met speeltuin in Zenderen

De Karmeliet

Regelrechte festival-vibe in Rijssen 

#24. Bij de Buren / Mölke - Zuna 

Ik dacht na over leuke kidsproof terrassen in Rijssen en kwam zelf niet op 'Bij de Buren'. Hier werd ik door anderen op geattendeerd. Maar wat een gemis als ik deze niet had genoemd! Want dit is inderdaad een heerlijk terras. Het staat op de 'glamping' Mölke, maar is ook zeker toegankelijk voor niet-glamping gasten. 

Wij hebben onlangs een bootje gehuurd bij Mölke en hebben daarna nog even op het terras gechillt. Voor de kleinste kinderen (peuters) is er een leuk speeltuintje op het terras. Voor de wat grotere kinderen is er een buitenspeeltuin bij het hoofdgebouw/zwembad (niet ver van het terras). Tegenover het terras zijn nog wat dieren die in hun hokje/ op hun eigen veldje staan en aan de andere kant is een voetbalveldje (bal mee!) en zijn er hangmatten die onze dochters geweldig vonden. 

Borrel en dinerkaart zijn eenvoudig, maar alles wat je in eerste instantie 'nodig' hebt staat er ook. Inclusief wat kidsproof opties. Ik ging zelf voor een Liefmans 0.0 en genoot even van het festival sfeertje wat ze neer hebben gezet. Volgende keer proberen we de kaart uit. 

Weelderig terras in Weerselo 

#25. De StiftsJuffer

Geen speeltuin hier. Dus hoe kidsproof is het dan? Nou er is genoeg ruimte voor ze om lekker rond te rennen. En dit is zo'n goddelijk plekje. Ik wou het je niet onthouden. Het plekje is erg knap. De tuin is prachtig. De styling 'on point'. Het ademt charme en rust uit. We love it! 

Er staat wat kindvriendelijke mondkost op de kaart. Niet uitbundig, maar de bediening denkt graag met je mee! Zo staan er pancakes op, maar hier willen ze graag voor je een kidsproof versie van maken.

Wat ook heel leuk is: vraag om een picknickmand (even van tevoren bellen) en ga met je kroost picknicken op het terrein. Zo hoeven ze zeker niet stil te zitten. Neem wat waterpistooltjes mee, zachte bal of ander buitenspeelgoed mee en je hebt een top middag. 

Kidsproof terras in Weerselo
Top terras in Weerselo

De StiftsJuffer

Zie hier: de eerste 25 terrassen van Twente (en vlak daarbuiten) met kinderen. Ik heb niets te veel gezegd toch? Er zitten echt pareltjes bij. Heb je nog aanvullingen? DM me! Of tag me als je ergens bent waarvan je denkt: dit moet op die blog van Brenda!

Ga je naar één van bovenstaande adresjes toe: geniet! (en tag me... vind ik leuheuk!) 

Geniet! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.