Loop je tot rust

Gepubliceerd op 20 mei 2023 om 07:00

Ik ben er graag vroeg. Als de zon al een beetje doorkomt. Het hoeft nog niet warm te zijn. Ik heb toch mijn jas aan. Soms een sjaal om. Maar hoe vroeger, hoe stiller. En daar ga ik wel goed op. Zeker in de natuur. Dan hoor ik de vogels flink fluiten. Ik hoor ook wel eens wat ritselen. Ik ga niet liegen. Vind ik soms spannend. Maar doorgaans hoor ik voornamelijk mijn voetstappen. Blaadjes ritselen onder mijn voeten. Iets zwaarder ademend. Op een zonnige heide. In de mysterie van een bos. Natuurgebieden wandelend verkennen. Ik vind het oprecht heerlijk.  

Ja, hoi. Ik ben Brenda en ik wandel graag (jullie: hallo Brenda. Vertel ons je verhaal). Ik heb nooit een hekel gehad aan lopen, maar zag het belang er ook niet van in. Totdat ik 2 jaar geleden fysieke overspanningsklachten kreeg. Toen kwam er een (arbeids)coach op mijn pad die als eerste tegen mij zei: 'Je gaat elke dag een half uur lopen'. Het hoefde niet ver. Het hoefde niet hard. Maar het moet wel elke dag. Elke dag een kleine toewijding van een half uur. Dat kan je missen. Ik dacht: Prima. Dat kan ik. Maar wat doet een half uurtje lopen nou? 

Wat doet een half uurtje lopen voor je? 

Heb je even?

Fysieke gezondheid 

Het verlaagt de kans op

 • een beroerte, 
 • hoge bloeddruk,  
 • diabetes, 
 • overgewicht, 
 • hartaandoeningen en 
 • heupfracturen.
 • Het zorgt er voor dat je beter slaapt (nog beter als je in het zonlicht gaat lopen).
 • Helpt botontkalking voorkomen.
 • Vermindert bloeddruk en cholesterol.
 • Verlicht bij artrosepijn.
 • Remt het geestelijke verouderingsproces af en
 • is effectief bewezen bij (lichte) depressies.

En ik heb het niet over luttele procenten. Een half uur per dag wandelen verlaagt depressiviteit symptomen met 36% (!) en het risico op diabetes met 29% (!). Ook even een eye opener voor mij: Een persoon met obesitas die een half uur per dag beweegt heeft een betere levensverwachting dan een persoon zonder obesitas die niet beweegt. Laat dit even op je inwerken. Je 'return op investment' is dus groter als de focus is op bewegen dan de focus op gewichtsafname. Mindblowing. 

Check de heldere uitleg van  Dr. Mike Evans. Ik vind dit waanzinnig indrukwekkend. 

Lopen tegen de stress

Mentale gezondheid

Ik loop om stress te verminderen. Het is bewezen effectief gebleken. Er komt endorfine vrij. Zeker als je wat actiever loopt. Af en toe even dat heuveltje pakt. Want die endorfine wil je! Dit hormoon breekt je stress hormoon (cortisol) af. Nog een voordeel: bij het lopen gaat er ook meer zuurstof naar je hoofd. Waardoor je centrale zenuwstelsel wordt gestabiliseerd. Gevolg: je gaat je daar goed van voelen. 

Ik moet af en toe uit mijn hoofd. Als ik loop denk ik na, maar niet over mijn to do lijstjes. Dan ben ik veel meer 'in het moment'. En dat zorgt er vervolgens voor dat ik beter relativeer als ik wel weer aan dat to do lijstje ga beginnen. Een soort nieuwe frisse moed zeg maar.  Ik merk ook als ik regelmatig loop dat ik weer wat beter voor mijzelf ga zorgen op andere vlakken (voeding, slaap, meer kiezen voor mijzelf). Ik denk dat veel vrouwen wel zullen herkennen: dat als jij je goed voelt, dat je dan de beste keuzes maakt. 

De allermooiste wandelgebieden in Twente 

Wat zeker helpt om te starten / enthousiast te worden: ga op prachtige plekken wandelen! Hoe mooi natuurgebieden kunnen zijn, verwondert me echt (Ja, ja. Ik weet het. Tell me you're old without telling me you're old. Maar Gerda hier vindt het dus echt fantastisch). Ook ronddwalen door een stad, anders dan de mijne voelt als een ontdekkingstocht.

In Twente heb je onwijs veel mooie plekken om te wandelen. Ik neem je mee naar 4 prachtige wandelgebieden. Ik probeer je te betoveren. 

1. Vlonderpad Twickelse Bos 

Favoriet. Door de diversiteit. Ervaren is geloven. Dus let's go! In je auto en op naar Delden. Parkeer je auto bij 't Hoogspel in Delden. Vanuit daar loop je direct het wandelpad op. En in een Engelse roman. Zet eerst koers naar de watermolen. Ben je met ongeveer 20 minuten. Sla linksaf bij de watermolen (IJsbaanweg in).  Na 15 minuten prachtig natuurgeweld bereik je het vlonderpad aan je linkerkant. Als ik de brug over stap heb ik het gevoel alsof ik op de Savanne struin. Nadat je het hele Vlonderpad heb doorlopen (5 minuten) wandel je weer zo het bos in. De stilte in. Als je uit het bos komt steek je de weg weer over en loop je nog zo'n 20 minuten op de Engelse hooglanden. Bij wijze dan he? Is gewoon Delden. 

Prachtige looproute in Twickelse Bos, Delden
Loop in een Engelse roman in het Twickelse Bos in Delden
Lopen bij de watermolen in Delden
Wandelroute bij de watermolen in Delden
Lopen op het vlonderpad in Delden
Wandelroute langs het vlonderpad in Delden

2. Sallandse Heuvelrug 

Ook favoriet. Omdat het dichtbij is. Omdat de kinderen graag mee gaan. (Dit kan komen door een zeker eenkhoorntjes- en kabouterpad).
Vooral geliefd omdat ik hier elke keer weer wat nieuws ontdek. De Sallandse Heuvelrug is enorm. Er staan veel auto's op de parkeerplaats. Maar vervolgens tref ik een half uur lang geen mensen in het bos. Zo groot dus. Machtige bossen worden afgewisseld met vlaktes vol knappe paarse heide.

Ik heb hier geen vaste route. Ik parkeer mijn auto bij de eerste parkeerplaats die ik tegenkom als ik vanuit Nijverdal de Sallandse Heuvelrug oprij. Vanuit daar loop ik eerst een stuk door het bos, waarna ik bij de heide uitkom. Soms loop ik zover ik kan en marcheer ik in een rechte lijn terug. Soms buig ik rechts of links af. Soms vergis ik me in een route en loop ik vervolgens een heel stuk langer dan gepland. Maar dat is hier geen straf. Zeker niet omdat er ook veel plekken zijn waar je een prima cappuccino kan scoren. Landgoed De Uitkijk tip ik je zomaar even. Die krijg je van mij. 

Lopen met kids op de Sallandse Heuvelrug
Wandelroutes op de Sallandse Heuvelrug
Loop je stress weg op de Sallandse Heuvelrug

3. Buurserzand

Het is nog ochtend als ik uit de auto stap. Wat is het hier heerlijk sereen. Ik hoor voornamelijk vogels. Ergens ver weg hoor ik een midwinterhoorn. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar dat past helemaal bij de 'scene'. Ik loop eerst een stukje bos in. Ik weet niet goed waar ik naar toe moet. Ik ben niet het type dat thuis de route al coördineert. Dus ik loop maar op mijn gevoel. Ik vermoed dat heel Buursezand het waard is om te bekijken. Waar ik ook loop. Ik zie een soort informatiecentrum. Goed teken. Die dingen zitten vaak aan het begin van wandelroutes. Als ik wat verder loop kan ik rechtsaf richting bossen en linksaf richting heide. Ik kies voor heide.  Blijkt een schot in de roos. Wat is het hier fijn lopen! Die rust. Die mooie heide. Hier en daar moet je wel een mountainbiker ontwijken. Maar dat mag de pret niet drukken. 

Er schijnt hier ook een vlonderpad te zijn. Maar die zit vast net op die andere route.. 

Lopen goed tegen stress
Lopen in Buurserzand
Prachtige wandelroutes in Buurserzand

4. Engbertsdijkvenen 

Eerlijk? Tot voor een maandje geleden kende ik dit natuurgebied helemaal niet! Dus ook nieuw op mijn eigen lijstje. Wat het bijzonder maakt is dat dit gebied gedeeltelijk uit hoogveen bestaat. Je loopt hier op een uitgestrekt veenlandschap. Vol met dieren! Je hoeft hier niet gek op te kijken als je onderweg beschermde vogels (al zou ik die zelf niet herkennen), slangen, reeën, dassen, vossen of zelfs wilde zwijnen ziet. Ik hoor voornamelijk idioot veel kikkers, zie wat libellen voorbij vliegen en kwam de laatste ronde een hele eendenfamilie tegen. Mooi is het zeker. 

Lopen in Vriezenveen
Wandelroute Engbertsdijksvenen
Prachtig natuurgebied Engbertsdijkvenen

Maar Twente heeft nog zoveel meer moois om te wandelen.  Niet uitgelicht, maar ook zeker een rondje lopen waard zijn: 

 • Springendal Ootmarsum 
 • 't Lutterzand, De Lutte 
 • Gravenallee, Almelo 
 • Bellinckhof, Almelo 
 • Landgoed Singraven, Denekamp 

Tips? Ik hoor ze graag! Drop ze hieronder. En ga je één van deze routes binnenkort lopen? Tag me! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.