10 Selfcare tips om gelijk toe te passen

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 07:00

Lieve vrouw. Moeder met (jonge) kind(eren). Ik zie hoe je moet jongleren met luiers, (werk)verplichtingen en onverwachte kunst op de muur. Het ouderschap is een fantastisch avontuur, met een hoge dosis chaos en een vleugje waanzin.

Deze maatschappij is soms prachtig. Liberaal en toch samenhorig. Een waar genoegen om nu te leven. Te ervaren. En aan de andere kant vreet deze maatschappij je op. En is het zwaar en drukkend. Het wil van alles van ons. Het vindt van alles van ons. 

En dan heb je nog je eigen persoonlijke struggles. (Traumatische) ervaringen die je belemmeren of anders laten handelen dan je eigenlijk zou willen. Negatieve gedachtes. Angst.

Te midden van je prachtige gezin, een overweldigende maatschappij en je eigen overtuigingen vergeet je zo af en toe de allerbelangrijkste personage in deze hele film: jij! De leading lady van je eigen leven.

Daar zou de meeste zorg en aandacht van jezelf naar toe moeten gaan. Naar jou!  Wees daarom wat zuiniger op jezelf. Zelfzorg. Selfcare. Het is maar een begrip. De essentie is dat jij wat meer ruimte in mag nemen.  Wat beter voor jezelf mag zorgen. Is dat lastig voor je? Dat herken ik. Begin klein. Ik heb hieronder 10 selfcare suggesties opgenomen die je gelijk in je dagelijkse leven kunt toepassen. Klein maar effectief. 

10 selfcare tips voor moeders

#1. Selfcare is vragen om hulp  

Vragen of je lief op de kind(eren) wil letten zodat jij een powernapje kan doen. Mag gewoon om 15.00 uur 's middags. Kijkt wederhelft hier raar van op? Dat is mogelijk. Omdat wederhelft misschien deze behoefte zelf niet voelt (niet ieder mens is hetzelfde) en omdat wederhelft dit waarschijnlijk niet van jou gewend is. Is niet erg. Komt wederhelft vanzelf overheen. Zeker als je het vaker doet. En uitlegt wat het met je doet. En ja, soms moet dat een paar keer voordat wederhelft dat echt begrijpt. 

Sowieso je lief vragen om wat je echt zou willen is heel krachtig. Instant selfcare. Je wederhelft kan niet aan jou zien wat jij nodig hebt. Dat is jouw verantwoordelijkheid om te delen. Dit gaat voor de meeste van ons waarschijnlijk niet natuurlijk af, maar geloof me: het wordt makkelijker. Je lief wil waarschijnlijk ook graag helpen.  'Kun jij de kinderen vanavond naar bed doen? Ik trek het even niet.' Of 'Wil jij een paar boodschappen doen? Ik kom er niet aan toe'. Of 'Let jij  een uurtje op de kinderen? Ik heb heel even rust nodig. Daarna ben ik er wel weer.' Is helemaal niet gek. Als je partner dat aan jou had gevraagd had je er niet eens over nagedacht waarschijnlijk. Dat had je gedaan.

#2. Bewegen is zelfzorg 

Wandel! Maar ook fietsen, dansen, sporten reken ik goed. Zolang er maar endorfine vrij komt. En dat komt al vrij bij 30 tot 45 minuten bewegen. Loop dat rondje in de pauze! (= kleine drempel). Zeg ja tegen een avondje dansen met vriendinnen (= misschien iets grotere drempel). Of ga toch eens mee naar die groepsles op de sportschool (= Himalaya drempel). Tussen neus en lippen door: de UV straling van de zon, verliefdheid, lachen en opwinding maakt ook endorfine aan. Doe overdag een beetje van alles. 

Zelfzorg adviezen die je gelijk kunt toepassen

#3. Neem tijd om bewust te drinken of te eten 

Je moeder vragen of ze op de kinderen kan letten zodat jij n je eentje kunt lunchen. Of desnoods alleen een kop koffie kunt drinken. Klinkt onnodig? Probeer het toch! Een keer een (warme!) kop koffie of thee drinken en lunchen zonder afleiding is echt een moment voor jezelf. Bij uitstek een voorbeeld van klein maar effectief. 

#4. Koop tijd 

Betaal voor dingen die je tijd kosten maar waar je geen energie van krijgt. Dit kan iemand zijn die je huis wekelijks komt schoonmaken, een oppas die je af en toe kunt bellen, maar bijvoorbeeld ook de boodschappen thuis laten bezorgen. In de tussentijd kun jij iets doen waar je wel energie van krijgt. Even niet het gedoe aangaan met schreeuwende kinderen in de winkel is ook hartstikke selfcare. 

Duur? Vind ik een leeg begrip. Het heeft vaak meer met prioritering en verwachtingen te maken. Laten we zeggen dat je aan oppas (voor een paar uur) €20 betaald. Dat voelt dan als 'onnodig' terwijl je met gemak het dubbele aan een sportschool betaald. In beide gevallen is het een investering in je gezondheid of welzijn. Maar bij het één trekken we toch sneller de knip als bij het andere. 

#5. Mediteren is selfcare 

Neem een momentje om te mediteren. Dit kan heel klein zijn. Neem 15 minuten. Ga op zolder zitten of op een andere plek waar het heerlijk stil is. Of loop een stukje de natuur in en ga op een bankje zitten. Ik heb, in geval van nood, wel eens in een lege ruimte op kantoor gezeten. Even terugtrekken. Even bewust worden van je adem, hartslag, gevoel in je lijf. Of laat je begeleiden. Je hebt geweldige apps. Inspiratie nodig? Check mijn blog

Geen fan van mediteren? 20 minuten besteden aan een hobby kan ook helend zijn. Maak je hoofd leeg met potten bakken, tekenen, tuinieren, schrijven, dansen in je woonkamer, zingen, piano spelen, bloemen plukken, lezen, whatever! Neem die tijd voor jezelf. 

#6. Massage 

Boek een massage. Kost je niet veel van je tijd en is wel maximaal selfcare. Lekker liggen, ogen dicht en je spieren zich laten ontspannen is zo'n cadeautje. Na een massage voel ik gewoon dat mijn lijf ontspannen is. Dit is de kleine stap. Als je toe bent aan een grotere zelfzorg stap: boek die sauna dag! Of die retraite! Doen! De kinderen, het werk, je partner.. het regelt zich allemaal vanzelf wel. Echt. 

Een massage is een mooie manier om al eens in het klein te beginnen. Wanneer was nou de laatste keer dat jij je dit zelf gunde? 

#7. Bereid je maaltijden voor 

Gebruik de zondag om maaltijden voor de week te preppen. Geeft je doordeweeks rust in de avond- en ochtendspits. En is geen straf met een lekker luisterboek.

Wat je kunt voorbereiden? Snipper de uien. Snij paprika. Was en snij groentes. Kook rijst en pasta. Maak banenbrood. Onbijtmuffins. Hummus. Kook de eieren. Lunchsalades en soep zijn ook prima voor te bereiden. Maak zakjes met groente, fruit en zaden voor je smoothie 's morgens. Zodat je alleen maar een zakje uit de diepvries in de blender hoeft te mikken. Als het makkelijk is, maak je er eerder gebruik van. Zo simpel is het. 

Naast dat het je veel rust geeft op andere dagen zorgt het er ook voor dat je eerder meer voedzame keuzes maakt. Als wij eten laten thuis bezorgen is het bijna altijd omdat één van ons geen zin heeft om te koken. Het is maar zelden omdat we echt, echt zin hebben aan een pizza. We gaan voor het gemak. Als je met hetzelfde gemak een meer voedzamere maaltijd kan realiseren dan doe ik dat natuurlijk. Want voedzamere keuzes maken is ook zeker selfcare. Maar dan moet ik wel dat gemak hebben. En daar heb ik zondag de tijd voor om dat mogelijk te maken. 

Vind je het fijner om het op de dag zelf allemaal te bereiden? Zorg dan op zijn minst dat alle ingrediënten thuis hebt. Daar kun je dan ook de zondag voor nemen. Ik ga om die reden ook best goed op Hello Fresh of de kant en klaar boxen van Picnic (geen reclame. Iedere andere verse maaltijden bezorger kan hier ook worden genoemd). Ik weet dan zeker dat ik alles wat ik nodig heb ook in huis heb. 

Klik op onderstaande afbeelding voor maaltijd prep inspiratie. Ik ga zo goed op haar reels. 

#8. Neem voorbeeld aan je kind 

Kinderen doen nog heel goed aan zelfzorg. Kinderen doen doorgaans precies waar ze zelf zin aan hebben. Volg het spoor van je kroost eens een paar uurtjes. Liggen ze lekker in het zwembad? Doe je bikini aan en duik er ook in! Fietsen ze buiten op straat? Ga er bij zitten met je schetsboek, camera, boek, tijdschrift of iets anders waar jij je mee vermaakt. Hebben ze dorst? Ga samen wat drinken. Die was komt later wel weer. En een dagje niet stofzuigen wordt ook niemand ziek van. 

#9. Vroeg naar bed gaan 

Omgekeerd uitslapen. Ik luister graag naar de podcasts van Arie Boomsma, die zelf ook een gezin met jonge kinderen heeft en dan hoor ik hem vaak zeggen 'de winst zit aan de voorkant'. Je hebt geen invloed op hoe laat (of vroeg) je kinderen wakker worden. En dus hoe vroeg je dag begint. Je kunt wel zorgen voor voldoende slaap door op tijd naar bed te gaan. Slaap is de ultimate zelfzorg. Voldoende slaap zorgt voor minder stress gevoel, betere beheersing van emoties en eetgedrag, beter gebalanceerde hormoonhuishouding, betere concentratie en productiviteit. 

Dit klinkt makkelijk genoeg toch? Ik merk toch dat je ook discipline nodig hebt om op tijd naar bed te gaan. Het is heel verleidelijk om nog één aflevering van The Crown of Stranger Things te kijken omdat anders je dag nu al 'eindigt'. De waarheid is wel dat je veel meer haalt uit slaap dan uit die laatste aflevering kijken. En getreurd omdat je enige rustmoment nu eindigt? Dan is het juist een teken om overdag meer rust-momenten/ me time in te bouwen.

#10. Dankbaarheid 

Schrijf elke avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Ik merk dat het begrip 'dankbaar' voor iedereen weer een andere lading heeft. "Hoezo dankbaar? Wie moet je dan bedanken?"  Laat ik het dan anders zeggen: wat was vandaag echt idioot mooi? Wat vond je beeldschoon om te zien of fijn om te horen? Wat gaf je een behaaglijk gevoel? Schrijf dat op! Dus dat kan gaan van je kinderen die gezond zijn (en helemaal niet gek dat deze meerdere keren terugkomt) tot een ijskoffie in de zon. Een onderonsje met een collega, lachen met je partner of een mooi bericht wat je op de radio hoorde. Als je daarmee start zie je opeens overal de mooie dingen / aspecten in. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus ook dankbaarheid. 

Ik gooi er gewoon stiekem een 11de zelfzorg advies in. En niet de minste: zeg nee! Je hoeft niet altijd op school of bij de sportclub te helpen. Je hoeft niet naar ieder feestje of contact te onderhouden met mensen waar je ondertussen al lang geen klik meer mee hebt. Je hoeft niet dagelijks of wekelijks naar je ouders omdat dit nou eenmaal van je verwacht wordt. Je hoeft niet bij elke werkverplichting te zijn. Kijk eens in de week wat je moet doen en wat je wil doen. En neem van die 'moet activiteiten' twee die je deze week ook echt gaat doen. De rest zeg je af.  Zeg je nee tegen. Heftig? Snap ik. Maar noodzakelijk ook wel. 

Probeer van bovenstaande lijstje eens uit wat werkt voor jou. Misschien doe je al veel van deze dingen. Goed bezig vrouw! Jij geeft het voorbeeld voor anderen die het nodig hebben. Ook voor mij. Heb je nog aanvullende tips? Hoor ik heel graag! Drop ze hieronder of stuur me een DM. 

Reactie plaatsen

Reacties

Truus van Dam
een jaar geleden

Het loopt wel vaak anders dan dat je zelf wilt. Voornemens worden ook vaak onderuit gehaald door wat voor reden ook. Maar het is wel zo dat je goed moet letten op je zelf vooral in deze maatschappij die alles vereist en verlangt. Mooi geschreven weer, compliment hiervoor.

Evelien
een jaar geleden

Heerlijke blog! bedankt!